Coface: Turbulentele din Turcia se vor reflecta asupra Romaniei prin temperarea exporturilor romanesti

0
250

Masurile radicale aplicate de catre Guvernul turc care au urmat tentativei de lovitura de stat se vor reflecta asupra Romaniei doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor romanesti orientate catre Turcia, in conditiile in care aceasta este principala tara de destinatie a exporturilor locale dintre tarile non-UE, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania CMS.

Turcia ocupa locul al 5-lea ca destinatie a exportului romanesc si locul 1 intre statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca tara de origine a importurilor. Dupa aderarea la UE, Romania a mentinut o balanta comerciala pozitiva cu Turcia, ceea ce plaseaza aceasta tara pe locul al 5-lea intre statele cu care inregistreaza excedent in balanta comerciala, potrivit datelor Coface.

“In ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri romanesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse in economia nationala a companiilor detinute de capitalul turcesc”, mai spune  Iancu Guda.

Coface arata ca, intr-un clasament al investitiilor straine directe cumulate pentru perioada 2008 – 2015, Turcia ocupa locul al 18-lea, cu un aport la totalul investitiilor straine directe de doar 0,5%, in conditiile in care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franta si Elvetia) au generat impreuna aproape 72% din totalul investitiilor straine directe in perioada analizata.

Turcia2Conform datelor statistice, dupa valoarea capitalului social, Turcia ocupa locul al 14-lea in clasamentul pe tari de rezidenta a investitiorilor in societati comerciale cu participare straina. Aceasta se reflecta si in numarul relativ redus al companiilor locale cu capital turc. Mai exact, conform datelor Registrului Comertului, citate de Coface, 1.007 companii care au sediul social in Romania inregistreaza actionari cu domiciliul/ sediul social in Turcia. Conform declaratiilor financiare depuse la Ministerul Finantelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifra de afaceri cumulata de 4,8 milirade lei si un numar total de salariati de aproximativ 15.000.

In perioada 2008-2015, numarul companiilor cu capital turc a avut o crestere constanta, de la 576 la 1.007. Totusi, aceste firme genereaza sub 1% din cifra de afaceri la nivel national si prezinta un grad ridicat de concentrare regionala (9 din 10 sunt in Bucuresti si in zona de Sud si Sud-Est) si sectoriala (jumatate din veniturile inregistrate in sectoare orientate catre consum, respectiv distributie si industria alimentara si a bauturilor).

Turcia3Doar 2 din 10 companii locale detinute de actionari din Turcia au inregistrat profit anul trecut si prezinta un grad de indatorare redus (sub 70%), pentru acestea existand intr-adevar riscul repatrierii unor dividende catre firmele mama, pe fondul impozitelor locale reduse si a nevoii accelerate de capital in mediul de afaceri din Turcia.

Cifra de afaceri generata de companiile locale detinute de actionari din Turcia s-a dublat in ultimii 8 ani, crescand de la 2,4 miliarde lei in 2008 la 4,8 miliarde lei in  2015.

Esecul loviturii de stat lansate in noaptea de 15 Iulie in cateva orase importante din Turcia a fost urmat de o serie de masuri extinse impotriva adversarilor politici ai regimului condus de presedintele Recep Tayyip Erdogan, printre acestea numarandu-se inchiderea a peste 100 de companii si organizatii din domeniul media, a peste 1.000 de licee, camine private pentru studenti si fundatii private, precum si a catorva universitati care au legaturi cu reteaua FETA (Organizatia Terorista Fethullah Gulen).

Turcia5Aceste represalii s-au extins si in sectorul financiar, prin demiterea unor analisti si prin retragerea licentelor de functionare aferente caselor de brokeraj de catre autoritatea de supraveghere, in urma emiterii unor rapoarte care tind sa creeze asteptari negative cu privire la situatia din Turcia.

”In mai putin de o saptamana, lira turceasca s-a depreciat cu aproape 6% fata de dolarul american, indicele reprezentativ al pietei de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investitiile de capital in Turcia ale non-rezidentilor au scazut cu 8 miliarde dolari”, spune Iancu Guda.