Theresa May: Acordul final cu UE privind Brexit-ul va fi supus votului in parlament

0
203

Acordul final cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana va fi supus la vot in parlamentul de la Londra, a anuntat marti premierul britanic Theresa May, care a prezentat intr-un discurs cele 12 prioritati avute in vedere in contextul parasirii forului comunitar de catre tara sa, relateaza Reuters si AFP.

Sefa executivului britanic a afirmat ca este dispusa sa faca unele compromisuri in negocierile cu Bruxellesul, dar a subliniat ca este important sa ofere ”cat mai multa certitudine cu putinta”.

”Pot confirma astazi ca guvernul va supune acordul final care va fi convenit de Regatul Unit si UE unui vot in ambele camere ale parlamentului inainte de intrarea in vigoare” a documentului, a spus May, in discursul rostit la Lancaster House.

Ea a mentionat ca Brexit-ul va semnifica iesirea Marii Britanii de pe piata unica europeana, punand astfel capat speculatiilor conform carora Londra va incerca sa obtina un asa-numit ‘soft Brexit’.

”Vreau sa fiu clara. Ceea ce propun nu poate insemna apartenenta la piata unica. In schimb, vom cauta cel mai mare acces posibil la ea printr-un acord de liber schimb nou, cuprinzator si ambitios”, a continuat sefa guvernului Marii Britanii.

”Doresc ca Regatul Unit sa iasa din aceasta perioada de schimbari mai puternic, mai corect, mai unit si mai vizionar ca oricand. Vreau sa fim o tara sigura, prospera, toleranta. Vreau sa fim cu adevarat o Marea Britanie globala, cel mai bun prieten si vecin al partenerilor nostri europeni, dar si o tara care ajunge dincolo de frontierele Europei, o tara care iese in lume pentru a construi relatii cu vechi prieteni, dar si cu noi aliati”, a continuat ea.

Sefa executivului de la Londra a accentuat ca rezultatul referendumului privind apartenenta Marii Britanii la UE nu a fost o decizie de autoizolare a tarii sale, intrucat istoria si cultura acesteia sunt profund racordate la restul lumii.

”Suntem o tara europeana si mandra de mostenirea noastra europeana comuna. Dar, suntem intotdeauna o tara care priveste dincolo de Europa catre restul lumii. Iata de ce suntem una dintre tarile cu cea mai mare diversitate rasiala din Europa”, a explicat prim-ministrul britanic.

In ceea ce priveste imigratia, Theresa May a insistat ca Marea Britanie a fost mereu o tara deschisa si toleranta, dar a avertizat ca, atunci cand nivelurile acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granitele deschise ”se clatina”, explicand ca publicul le-a transmis politicienilor ca acest lucru s-a intamplat inaintea si in timpul referendumului privind Brexit.

Referitor la mentinerea securitatii continentului european, sefa executivului de la Londra a tinut sa ofere noi garantii privind angajamentul britanic: ”Intr-o perioada in care sporesc ingrijorarile privitoare la securitatea europeana, militarii britanici, desfasurati in tari europene printre care Estonia, Polonia si Romania, vor continua sa-si faca datoria”.