Bugetul UE post-2020: 365 miliarde euro pentru politica agricola comuna

0
136

Cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027 prevede masuri de modernizare si simplificare pentru politica agricola comuna (PAC), pentru care este stabilit un buget de 365 miliarde euro. Datorita acestor propuneri, PAC ramane o politica pregatita sa faca fata viitorului, care continua sa sprijine fermierii si comunitatile rurale, este lider al dezvoltarii durabile a agriculturii UE si reflecta ambitia UE legata de grija pentru mediu si actiunile climatice.

Jyrki Katainen, vicepresedinte pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat:

„Politica agricola comuna este una dintre politicile noastre de baza si influenteaza viata tuturor europenilor. Aceste propuneri solide vor contribui la competitivitatea sectorului agricol, consolidandu-i, in acelasi timp, sustenabilitatea. Prin noul model de performanta conferim un grad mai ridicat de subsidiaritate statelor membre, in scopul de a spori eficacitatea politicii si a-i monitoriza mai bine rezultatele.”

Principalele elemente ale propunerilor Comisiei pentru modernizarea si simplificarea PAC sunt urmatoarele:

1. Un nou mod de lucru: statele membre vor dispune de mai multa flexibilitate in ceea ce priveste utilizarea sumelor alocate, ceea ce le permite sa conceapa programe adaptate care sa raspunda in mod cat mai eficace preocuparilor fermierilor si ale comunitatilor rurale mai extinse.

2. Mai multa echitate prin directionarea mai buna a sprijinului: platile directe vor constitui in continuare o parte esentiala a politicii, asigurand stabilitate si previzibilitate pentru fermieri, o prioritate fiind sprijinirea fermelor mici si medii.

3. Ambitii mai mari privind actiunile ce vizeaza mediul si impactul asupra climei: schimbarile climatice, resursele naturale, biodiversitatea, habitatele si peisajele sunt toate cuprinse in obiectivele propuse la nivelul intregii UE.

PAC2, Politica agricola comuna4. O mai buna utilizare a cunostintelor si inovarii: noul PAC va fructifica avantajele oferite de toate tehnologiile de ultima ora si de cele mai recente inovatii, ajutandu-i astfel atat fermierii in munca lor, cat si administratiile publice; va fi alocat un buget de 10 miliarde euro din programul de cercetare al UE Orizont Europa pentru proiecte de cercetare si inovare in sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltarii rurale si al bioeconomiei.

Obtinerea, in 2019, a unui acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre actualul buget pe termen lung (2014-2020) si noul buget, precum si previzibilitatea si continuitatea finantarii, in beneficiul tuturor.

Romania nu pierde pe partea de plati directe din bugetul alocat prin Politica Agricola Comuna
Romania nu va pierde pe partea de plati directe din bugetul de peste 20 de miliarde de euro alocat prin Politica Agricola Comuna (PAC) dupa 2020, a declarat, vineri, Mihail Dumitru, director general adjunct Directoratul General Agricultura si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene (CE).

“Noul pachet financiar al Politicii Agricole Comune a fost adoptat vinerea trecuta. A fost o discutie de inceput in cadrul Consiliului ministrilor Agriculturii, saptamana trecuta, la Sofia. Acest pachet este adoptat in cadrului noul cadru financiar multianual pentru perioada 2021 – 2027. Acest cadru este caracterizat de un context financiar foarte dificil, legat in primul rand de deficitul de 12 miliarde de euro lasat in bugetul UE de plecarea unui mare contributor, Marea Britanie, si in acelasi timp de noi prioritati foarte importante pentru viitorul Uniunii Europene – problema migratiei, a securitatii si a apararii. Toata lumea se astepta la o reducere a bugetului Politicii Agricole Comune, dar pana la urma rezultatul propus de Comisie este o propunere de compromis, in care acest deficit bugetar sa fie acoperit in egala masura prin reduceri, dar si prin propuneri de venituri suplimentare la bugetul comunitar. Cea mai importanta componenta propusa de Comisie este o contributie in raport de Produsul Intern Brut, de 1,14%. Bineinteles ca daca statele membre vor dori sa contribuie mai mult, atunci acest buget va avea sanse sa creasca. Pe total, reducerea pentru Politica Agricola Comuna este de 5%, iar efortul cel mai mare a fost sa incercam sa prezentam cea mai importanta componenta, si anume: sprijinul pentru veniturile fermierilor. Aici s-a reusit o reducere, pe total, in jur de 4%”, a explicat Dumitru, intr-o conferinta de specialitate organizata in cadrul Forumului Eurosfat 2018.

Oficialul a punctat faptul ca, in cazul Romaniei, bugetul pentru viitoare PAC depaseste 20 de miliarde de euro, in cadrul caruia exista o pierdere pe parte de dezvoltare rurala, dar care ar urma sa fie compensata din bugetul national.

“Pentru Romania, ca si noi, si in celelalte state membre exista efecte ale acestei reduceri bugetare. Romania face parte dintre statele in care nivelul platilor pe hectar este inca sub media Uniunii Europene. Datorita propunerii de continuare a convergentei externe, adica de egalizare a acestor plati, Romania nu pierde pe partea de plati directe, pe Pilonul I. Exista o pierdere, o reducere, care se compenseaza prin contributia nationala suplimentara pe parte de dezvoltare rurala. Bugetul total PAC al Romaniei, in urmatoarea perioada, este de 20,130 miliarde de euro. Principalele elemente ale noii PAC sunt: simplificarea si modernizarea politicii, reechilibrarea responsabilitatilor intre Bruxelles si statele membre, sprijinul sa se bazeze pe performanta, distribuirea mai echitabila a platilor directe si o ambitie crescuta in materie de protectia mediului si clima”, a spus Dumitru.

Acesta a mentionat, totodata, ca, prin noul programul destinat PAC 2021 – 2017, Comisia Europeana nu va mai controla beneficiarii individuali, aceasta responsabilitate revenind fiecarui stat membru.

“Programul va fi aprobat, exista un calendar de aprobare, iar statele membre vor trebui sa-si depuna planul strategic cel mai tarziu la inceputul anului 2020, iar Comisia va trebui sa-l aprobe in opt luni de zile. Programul poate fi modificat pe parcurs, o data pe an, sau ori de cate ori este nevoie in situatii exceptionale si exista o revedere a transferului intre Piloni, in 2023. Partea legata de eligibilitate, de legalitate, regularitate va ramane in sarcina statelor membre. Comisia nu va mai verifica si nu va mai controla beneficiarii individuali. Comisia va face acest lucru numai un audit de sistem. Toata partea de eligibilitate, de control si de sanctiuni va fi stabilita de catre statele membre. La nivelul Comisiei Europene, in cadrul Planului Strategic National va exista un set de indicatori care vor fi translatati in program pe baza carora noi vom face descarcarea de gestiune, asigurarea, monitorizarea si masurarea performantei. Trebuie sa stiti ca asigurarea se va face pe baza indicatorilor de realizare, monitorizarea performantei se va face pe baza indicatorilor de rezultat, iar evaluarea pe baza indicatorilor de impact. Este bine de stiut, de asemenea, ca 40% din totalul cheltuielilor PAC vor trebui sa contribuie la efortul climatic si de mediu”, a subliniat Mihail Dumitru.

Politica Agricola Comuna (PAC) a fost prima masura adoptata de Uniunea Europeana si ramane, pana in prezent, cea mai solida si de succes politica a UE.