produse romanesti Ridicarea la standarde internationale a produselor traditionale

Ridicarea la standarde internationale a produselor traditionale

-

Centenarului romanesc i-a fost dedicata a treia editie a Expo-Conferintei RO. Aliment, iar dintre subiectele programate si discutate nu putea lipsi o tema strans legata de frontispiciul evenimentului: produsele traditionale.

Subiectul a fost moderat de Dana Pop, consultant in industria alimentara si a abordat conditiile de aducere a produselor traditionale la standarde internationale. Au fost scoase in evidenta importanta acreditarii produsului traditional si anumite conditii impuse procedurilor de productie si comercializare, cadre legale impuse de Ministerul Agriculturii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

“Este de salutat ca la compartimentul Politici de Calitate a fost creat un ghid de bune practici, privind atestarea produselor traditionale care arata ce ar trebui sa cuprinda caietul de sarcini pentru produsul traditional, procedura de atestare si inscrierea in Registrul National pentru Produse Traditionale, document ce poate fi consultat pe site-ul Ministerului Agriculturii. Pentru ca un produs sa fie atestat si sa intre in acest registru trebuie sa fie obtinut din materii prime locale, sa aiba un proces de fabricatie manual de prelucrare si sa confirme un mod de lucru traditional”, a mentionat Dana Pop, dupa prezentarea publica a Registrului National pentru Produse Alimentare, unde sunt inscrise in prezent 711 atestate, la nivel national.

Producatorii vor fi controlati de reprezentantii MADR, prin structurile teritoriale (in baza unui plan de inspectii si control anual, in urma unor sesizari sau oricand se impune), Ministerul Sanatatii si ANPC, care controleaza conditiile de comercializare si conformitatea etichetei. Nu poate fi scos pe piata un produs traditional sau cu caracteristici traditionale, daca producatorul nu detine documentele necesare, nu este inregistrat si autorizat.

ANSVSA este prima institutie care va emite documentul de inregistrare sau autorizare. Robert Chioveanu, sef serviciu in cadul autoritatii, a tinut sa sublinieze:

“Am fost auditati de Comisia Europeana, iar ei au confirmat, cu conditia sa primeasca informatii despre eventualele schimburi comerciale internationale in Uniunea Europeana si daca produsele respecta criteriile microbiologice. In aceste conditii am impus obligativitatea introducerii in caietul de sarcini a tuturor documentelor, in functie de activitatea operatorului. Deci, producatorii nu pot cere atestatul din partea Ministerului Agriculturii, daca nu sunt autorizati si atestati. Cei care sunt atestati pentru schimburile intracomunitare, deci respecta cerintele specifice Regulamentului 853/2004, pot derula activitati de export si schimb intracomunitar cu produse traditionale atestate”, a incheiat reprezentantul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Din aceiasi categorie

Focar de gripă aviară la cel mai mare producător de ouă din Suedia

Consiliul suedez pentru agricultură a anunțat că urmează sacrificarea a 1,3 milioane de pui, din cauza unui focar de...

Campania Salamului de Sibiu a intrat în istorie

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu (APSS) a prezentat în premieră pentru România prima campanie a unui produs încadrat...

Misiune de audit a Comisiei Europene la ANSVSA

Comisia Europeană va desfășura o misiune de audit în cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA)...

Oamenii de știință creează o definiție internațională pentru alimentele fermentate

O echipă de oameni de știință organizată de ISAPP a creat prima definiție de consens internațional pentru alimentele fermentate. Lucrarea,...
- Advertisement -

STUDIU: Interesul sporit pentru suplimente prin analiza căutărilor Google din întreaga lume

Utilizarea globală a suplimentelor a crescut în timpul pandemiei COVID-19, însă mulți consumatori recunosc că și-au lăsat să „deraieze”...

Chef Sorin Bontea devine ambasador pentru electrocasnicele Bosch în România

Bosch, unul dintre cele mai apreciate branduri de electrocasnice, are de acum un nou partener, Chef Sorin Bontea, ca...

Stirile ultimelor 7 zile

STUDIU: Interesul sporit pentru suplimente prin analiza căutărilor Google din întreaga lume

Utilizarea globală a suplimentelor a crescut în timpul pandemiei...

Chef Sorin Bontea devine ambasador pentru electrocasnicele Bosch în România

Bosch, unul dintre cele mai apreciate branduri de electrocasnice,...
Zona rezervata bannerelor publicitare

Alte stiri de actualitateNEWS
RO.aliment va recomanda

Skip to toolbar