Un nou studiu valideaza importanta unui consum regulat de peste

0
59

Cercetarea efectuata de o echipa de experti de la Universitatea Oxford si Agentia Internationala pentru Cercetare in domeniul Cancerului (IARC) a relevat ca persoanele care consuma peste de cel putin trei ori pe saptamana prezinta un risc de a dezvolta cancer colorectal cu 12% mai mic decat cei care consuma mai putin de o portie pe saptamana.

Cercetarea, finantata de World Cancer Research Fund (WCRF), a implicat examinarea obiceiurilor alimentare a peste 476.000 de persoane si a fost efectuata pe o perioada de aproape 15 ani, pentru a urmari evolutia celor chestionati. In acest timp, 6.291 de persoane au dezvoltat cancer colorectal.

In baza tuturor datelor colectate, expertii au concluzionat ca prin consumul de orice tip de peste intr-o cantitate de 359,1 grame pe saptamana, riscul aparitiei cancerului colorectal a scazut cu 12%. In plus, persoanele care au consumat doar 123,9 grame de peste gras pe saptamana, precum somonul si sardinele, au prezentat un risc cu 10% mai mic de a dezvolta cancer colorectal.

Aportul nutritional al pestelui si prevenirea bolilor inflamatorii
Potrivit oamenilor de stiinta, pestele gras si pestele uleios sunt o sursa extrem de bogata de acizi grasi polinesaturati cu catena lunga n-3 (n-3 LC-PUFA), despre care se crede ca ar avea efecte protectoare asupra organismului, prevenind procesele inflamatorii. Pestele slab contine de asemenea acizi grasi similari.

„Potrivit cercetarii noastre, consumul de peste pare sa reduca riscul de cancer colorectal si ar trebui incurajat ca parte dintr-o dieta sanatoasa”, a spus Marc Gunter, cercetator principal in cadrul IARC.

Consumul fructelor de mare nu pare sa aiba niciun efect asupra riscului de cancer colorectal.

Motivele biologice pentru care consumul de peste poate scadea riscul de cancer nu sunt pe deplin intelese, dar una dintre teorii include acizii grasi specifici precum omega-3, care se gasesc aproape in mod exclusiv in peste, avand un efect protector prin intermediul proprietatilor antiinflamatoare.

Cancerul colorectal este a patra cea mai raspandita forma de cancer in Regatul Unit si are a doua cea mai mare rata de mortalitate dintre toate cancerele. In 2015, in Marea Britanie au fost diagnosticate 43.178 de cazuri de cancer colorectal. Cercetari anterioare realizate de WCRF au descoperit doar dovezi limitate referitor la legatura dintre consumul de peste si un risc mai redus de cancer colorectal.