Carnuri fierte si sarate – IFIP a publicat noul cod de practica

0
669

Institutul carnii de porc din Franta (IFIP) si-a actualizat codul sau de practica pentru produsele din carne afumata, sarata, conservata, crud-uscata si pentru delicatesele din carne. Noua versiune include cele mai recente evolutii in reglementare.

Institutul carnii de porc (IFIP) a lansat noua versiune a Codului de bune practici in domeniu delicateselor din carne si al produselor din carne sarate, conservate, afumate care identifica bunele practici de fabricatie. Aceasta actualizare include ultimele evolutii in domeniul reglementarilor si cele mai raspandite practici precum cele din domeniul regulilor de angajare (mai stricte si mai armonizate), tinand seama de particularitatile tehnologice. In ghid sunt incluse noile limite nutritionale pentru grasimi in cazul mai multor familii de produse. Restrictionarea utilizarii aditivilor pentru produsele superioare precum nitritii si nitratii sunt prevazute, de asemenea.

Totodata sunt incluse modificari ale reglementarilor privind etichetarea si utilizarea aditivilor care sunt specificate in conformitate cu evolutiile Regulamentului Inco (nr 1169/2011) si Regulamentului CE nr 1333/2008 privind conditiile de folosire a aditivilor, acte normative implicate in clasificarea pe categorii si calitate a produselor din carne sau a preparatelor din carne.

Aceasta noua versiune, din 2016 a ghidului este comercializata sub trei formate diferite (tipar, websitel, fisier PDF) din perspectiva nevoilor diferitelor companii. Pana in prezent, codul a fost finalizat doar in format tiparit.

Cea mai recenta versiune a codului de bune practici, ce data din 2011, decela saisprezece clase de produse in functie de tehnologia de fabricatie a acestora. Pentru fiecare dintre ele, era intocmita o fisa detaliata ce prezenta: denumirile comerciale; procesul de fabricatie; materiilor prime, ingredientele si aditivii autorizati; proprietatile fizice, senzoriale, chimice, microbiologice; specialitatile; retetele regionale si avizele necesare. Acest document este rezultatul unei consultari ample intre producatori, producatori si specialisti, IFIP, DGAL si DGCCRF. Ghidul este un instrument de lucru de referinta in Franta, pentru legislatori, procesatori, distribuitori si consumatori si se bucura de recunoastere oficiala de catre DGAL si DGCCRF.
Codul poate fi comandat pe site-ul web al IFIP.