Gradus Bulgaria- investitii de 8 milioane € pentru modernizarea capacitatii sale de productie

0
867

Procesatorul bulgar de carne de pasare Gradus a declarat ca a investit mai mult de 15 milioane leva (8 milioane €), pentru a-si extinde si moderniza capacitatea de productie.

Investitia a fost efectuata la complexul companiei din Stara Zagora, din sudul Bulgariei, unde Gradus a construit o noua unitate de prelucrare a carnii. Gradus isi revendica primul loc intre procesatorii de carne de pasare din Bulgaria si a declarat ca cel mai recent proiect va permite firmei de a-si adauga noi produse in portofoliu, precum carnatii si alte produse prelucrate ce folosesc in compozitie si carne de vita si de porc. Urmare a investitiei, Gradus va angaja 200 de persoane la noua fabrica, declara Ivan Angelov, co-proprietar al companiei, pentru cotidianul local de afaceri Kapital.

Noua facilitate de prelucrare a carnii companiei are o suprafata totala de 16.000 mp, si va realiza aproximativ 50 de tone (t) de produse prelucrate din carne pe zi. Procesatorul bulgar de carne detine o moara de prelucrare a furajelor, incubatoare, ferme de pui de carne si un abator. Portofoliul de produse al Gradus include diferite produse din carne de pasare precum jambonul, pateurile, carnatii si produsele refrigerate, congelate si ready-meal. Capacitatea de productie a procesatorului bulgar inainte de construirea noii sale fabrici, se ridica la 40.000 t de produse din carne de pasare prelucrate anual.

Noi linii de produse

Ca parte proiectului de extindere a portofoliul de produsele cu unele ce includ in compozitie carne de vita si de porc, Gradus si-a propus si lansarea unei noi marci pentru piata bulgara. Noile produse vor fi vandute sub marca Az Yam (Eu mananc), arata Gergana Lukova, directorul de marketing al companiei. Lukova a declarat ca firma considera piata bulgara de carne rosie ca “extrem de competitiva”. Avand in vedere acest obiectiv, Gradus intentioneaza sa lanseze o campanie media majora, activitatile promotionale urmand sa se realizeze printr-un numar mare de canale ce vor include TV, radio, social media si altele.

Se estimeaza ca aproximativ 184 de companii sunt active in industria de prelucrare a carnii din Bulgaria iar in 2014, piata carnii procesate a tarii a fost in valoare de aproximativ 672 milioane leva (358 milioane €). Producatorii bulgari de carne au incercat sa se extinda pe pietele externe, dar ponderea exporturilor in totalul vanzarilor de carne ale companiilor bulgaresti reprezinta doar o mica parte din veniturile lor. Exporturile bulgaresti de carne procesata sunt estimate la un total de aproximativ 2,8% din vanzarile companiilor din Bulgaria, conform datelor furnizate de raportul celei mai mari companii din domeniul FMCG, Regal 500.

Ceea ce este de remarcat este faptul ca aceasta pondere este semnificativ mai ridicata pentru Gradus, exporturile sale ridicandu-se la peste 50% din productia sa anuala.

La sfarsitul anului 2006, Gradus a lansat un nou abator in Stara Zagora, la ceremonia de lansare participand si prim-ministrul de atunci al tarii. Orasul Stara Zagora este situat la aproximativ 226 km de capitala tarii Sofia.

Gradus este o afacere de familie condusa de doi frati, Ivan si Luka Angelov. Infiintata in 1992, compania dispune de capacitati de productie certificate HACCP, QS si ISO.