Ocean Fish isi dezvolta propria retea de magazine

0
2460
Ocean

Ocean Fish, liderul de piata din Romania in sectorul procesare si distributie peste, deschide o noua linie de business – propria retea de magazine specializate cu vanzare.

Dupa finalizarea in 2015 a investitiei de retehnologizare a fabricii, anul acesta Ocean Fish isi surprinde consumatorii cu o noua investitie, odata cu inaugurarea primului sau magazin specializat cu vanzare la poarta fabricii din comuna Afumati, judetul Ilfov.

Am dus la indeplinire dorinta clientilor nostri, care acum pot cumpara produse direct din fabrica, la pret de fabrica. Traficul de clienti si vanzarile au depasit asteptarile chiar din prima zi dupa inaugurarea magazinului”, a declarat Ilie Busuioc, proprietarul Ocean Fish.

Magazinul de la Afumati este primul dintr-o retea de 7 magazine proprii ce vor fi deschise in Capitala pana la finalul anului 2016 si are o suprafata de 100 metri patrati.

La raft sunt comercializate:
• produse proaspete (somon, pastrav, dorada etc )
• congelate (somon salbatic de Alaska, caviar Somon Alaska, salau de Nil etc.)
• semipreparate – produse marinate, peste afumat, salate de peste si icre, alge de mare, fructe de mare in ulei, gama Matias Herring
• produse fresh in MAP (modified atmosphere packaging)

Tot aici clientii Ocean Fish vor putea descoperi produsele noi care urmeaza a fi dezvoltate de companie in viitor, ele fiind listate mai intai in magazinele proprii si apoi in KA.

OCEAN_FISH1• 15 MIL EURO IN TEHNOLOGIA FABRICII

Anul trecut, Ocean Fish a finalizat procesul de retehologizare a fabricii inceput in 2007 care a presupus o investitie totala in valoare de 15 milioane de euro, sume obtinute in urma accesarii a cinci programe cu finantare europeana. In prezent, capacitatea de procesare si distributie este de aproximativ 3.500 de tone pe luna, compania fiind pe primul loc in sectorul prelucrarii si conservarii pestelui.

La fabrica din comuna Afumati, Ocean Fish dispune si de un depozit frigorific cu o capacitate de 15.000 tone, precum si de o flota proprie de 100 camioane.

• CEL MAI MARE IMPORTATOR DE SOMON PROASPAT

Ocean Fish este cel mai mare importator de somon fresh din Romania cu 15-200 tone pe saptamana, politica companiei fiind de a importa doar produse certificate IFS (Internationl Food Safety Certificates).

Materia prima provine in mare parte din import, circa 90%, din tarile Nordice (Norvegia, Islanda, Insulele Feroe, Danemarca), dar si din Asia, Alaska, SUA, America Latina, Noua Zeelanda, Turcia, Grecia etc. Ocean Fish este cel mai mare importator de somon fresh (15-200 tone/saptamana).

Subiectul „pietei negre” a fost unul dureros pentru Ocean Fish in ultimii 5-6 ani. Compania a trecut printr-o perioada foarte dificila, din momentul inceperii acestor „evaziuni fiscale”, care au devenit din ce in ce mai proeminente, fiind implicate firme cu branduri cunoscute in piata.

A fost foarte greu sa rezistam acestor concurente neloiale, intrucat orice produs importam, chiar daca avem contracte de achizitii direct cu navele de pescuit (fabrici) de la origine (Norvegia, Insulele Feroe, Spania, Taiwan, China, Vietnam, Alaska etc) si aveam niste preturi foarte competitive, din pacate, marfa odata ajunsa in Romania, nu mai era competitiva… Mereu ne ciocneam de raspunsurile clientilor nostri care ne sunau si ne spuneau ca primesc un pret mult sub cel oferit de noi din partea concurentei. Doar in mai 2015, am simtit suportul Guvernului Romaniei, dupa ce a a redus TVA-ul de la 24% la 9%, facilitand cresterea cifrei de afaceri cu 35 %”, a mai declarat Busuioc.

El mai spune ca odata cu reducerea TVA, a scazut semnificativ si fenomenul „evaziunii fiscale”, restabilindu-se pe piata o „concurenta sanatoasa”.

Produsele Ocean Fish sunt exportate in toata Europa de Est, inclusiv in Republica Moldova, dat fiind pozitionarea strategica foarte buna a Romaniei. In mare parte, este vorba de produse din portofoliul firmei, dar si de private label pentru clientii din retail. Pestele fresh reprezinta 50% din livrari, urmat de produsele semipreparate (25%) si cele congelate (25%). Produsele marca proprie au o pondere de 40%, restul fiind private label.

• OBICEIURI DE CONSUM IN ROMANIA

OCEAN_FISH2Romanii mananca in medie 3,9 kg de peste anual, in timp ce media europeana ajunge la 12-14 kg pe cap de locuitor, potrivit unor studii de piata. Ocean Fish si-a propus sa educe consumatorii romani sa devina constienti de beneficiile consumului de peste.

Circa 90% din pestele de pe masa populatiei din Romania provine din import.

In urma cu 20 de ani, consumul de peste si produse din peste era mai mare de 8 kg/locuitor, dar a scazut pana la 2 kg in 1993 si apoi s-a inregistrat o tendinta de crestere progresiva a acestuia pana la 5 kg/loc in 2008-2009. Ocean Fish a avut o contributie consistenta in cresterea consumului dupa anul 2000, introducand pe piata produse din hering, macrou si somon (care pana in acel moment nu exista pe piata).

• CA 2015 & PREVIZIUNI

Ocean Fish compania care “stie totul despre peste”, dupa cum declara proprietarul ei Ilie Busuioc, a fost infiintata in 1998 si este o investitie 100% romaneasca. In 2015, cifra de afaceri a atins 34 milioane de euro, iar pentru acest an previziunile se ridica la 38 milioane de euro, pe o piata totala estimata la 85 milioane de euro. Compania are 350 de angajati.