Cinci companii, printre care Asahi si China Resources, ramase in cursa pentru preluarea Ursus

0
288
bauturi_transport1

Cinci ofertanti, printre care berarul japonez Asahi si rivalul chinez China Resources, au fost selectati pentru a doua runda a licitatiei in vederea preluarii portofoliului SABMiller din Romania, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, potrivit The Wall Street Journal, care citeaza o sursa familiara cu situatia.

Fiecare participant ofera mult peste 5 miliarde de euro in schimbul activelor la care Anheuser-Busch InBev (ABInbev), cel mai mare producator de bere din lume, a anuntat ca renunta pentru a se conforma cu cerintele autoritatilor antitrust europene dupa preluarea SABMiller, numarul doi mondial.

Zece companii s-au aratat interesate de achizitia Ursus Breweries si a celorlalte active ale SABMiller din Europa Centrala si de Est (ECE), cinci dintre ele fiind selectate pentru a doua runda a negocierilor, ce va avea loc inainte de Craciun.

Companiile care au ramas in cursa sunt: Asahi Group Holdings, China Resources, un consortiu format din fondurile de private equity Bain Capital si Advent International, grupul ceh PPF Group si fondul elvetian de investitii Jacobs Holding AG, care liciteaza in parteneriat cu fondul de pensii PSP Investments, din Canada, potrivit sursei mentionate.
Reprezentantii companiilor nu au dorit sa comenteze informatia.

Luna trecuta, cotidianul nipon Nikkei a relatat ca Asahi a oferit peste 500 miliarde de yeni (4,9 miliarde euro) in schimbul portofoliului SABMiller, achizitie care ar extinde prezenta Asahi in afara Japoniei. In aprilie, compania a anuntat ca a ajuns la un acord pentru cumpararea marcilor Peroni, Grolsch si Meantime, aflate in portofoliul SABMiller, in schimbul a 2,55 miliarde de euro.

SABMiller este prezenta in Romania prin intermediul Ursus Breweries, care detine trei fabrici de bere – in Brasov, Buzau si Timisoara si o linie de productie de capacitate mica in Cluj. Ursus Breweries ocupa primul loc pe piata romaneasca a berii, urmata de Heineken Romania si Bergenbier, companie aflata in portofoliul Molson Coors.