Consumul de bere din Romania a depasit 16 milioane de hectolitri in 2017

0
154
bere

Piata berii a inregistrat o crestere moderata de 2% in volum fata de 2016 (sursa: Deloitte), ajungand la 16,11 milioane de hectolitri de bere la sfarsitul anului trecut. Consumul per capita a fost de 82 de litri, ceea ce ne situeaza pe locul 8 in Europa, dupa tari ca Cehia, care se apropie de 150 litri/capita, Germania, Austria, Polonia, Lituania, Irlanda si Estonia.

In Uniunea Europeana, productia de bere a depasit pentru prima oara dupa criza economica nivelul de 40 de miliarde de litri.

”Anul de varf al pietei din Romania a fost 2008, cand s-a inregistrat un consum de 99 de litri pe cap de locuitor; noi speram sa revenim la acel nivel si sa ajungem la un consum mediu responsabil de bere de 100 de litri. Avem de-a face cu un trend pozitiv pe care desi il consideram inca fragil, ne dorim sa constituie o baza importanta pentru evolutia pietei berii anul acesta. Factorul determinant pentru conservarea trendului pozitiv al pietei ramane si in continuare asigurarea unui context economic stabil si a unui cadru de reglementare predictibil”, a declarat Lucian Ghinea.

Industria berii are un profund caracter national, definit de consumul din productia locala in proportie de peste 97% si de ponderea de 70% a ingredientelor provenite din agricultura romaneasca.

Importurile – care pe parcursul anului 2017 au crescut foarte putin, cu doar 0,03 milioane hectolitri, atingand astfel un total de 0,47 milioane hectolitri – provin in special din Germania, Cehia, Olanda si Polonia.

Exporturile au inregistrat o usoara scadere, de 0,01 milioane hectolitri fata de anul anterior, atingand un total de 0,41 milioane hectolitri. Principalele destinatii sunt tarile vecine – Ungaria, Bulgaria, Moldova, Ucraina -, dar si Turcia si Italia.

bere ceaiPreferintele consumatorilor in ceea ce priveste tipul de ambalaj pentru bere au avut doar mici fluctuatii fata de valorile inregistrate in 2016; totusi, este de remarcat o scadere a PET-ului, cu 3 puncte procentuale fata de 2015, ca urmare a unei tendinte de premiumizare a consumului, fenomen la care a contribuit si cresterea segmentului de bere craft.

In 2017, membrii Asociatiei au realizat investitii in noi capacitati de productie, in marci, marketing si vanzari in valoare totala de 71,8 milioane de euro. Cei 6 producatori membri furnizeaza 86% din cantitatea de bere consumata in Romania.

Atragerea microberariilor in Asociatie este una din provocarile acestui an, impusa de procesul de maturizare si diversificare a pietei de profil, odata cu aparitia unui numar tot mai mare de producatori de bere artizanala.