Continua sa creasca vertiginos consumul de avocado, in Occident

Fruct din emisfera sudica, avocado inregistreaza o cerere puternica in Occident, importatorii fiind deopotriva americani si europeni, conform Organizatiei mondiale a avocado-ului (WAO).

Consumul de avocado a crescut, conform WAO, in Europa cu 65%, in intervalul 2016-2018. Xavier Eqiuhua, presedinte al WAO, arata ca a crescut consumul de avocado in spatiul european, ajungand la „cel putin” 650.000 de tone. In Statele Unite, dupa un impas in 2017, consumul de avocado a crescut anul trecut ajungand la 1,1 milioane de tone.

„Ne-am depasit asteptarile, deoarece tari producatoare precum Africa de Sud, Chile si Peru au exportat mai mult, gratie unor recolte record”, a subliniat presedintele WAO.

peste, Vamilor

Un motor al consumului european de avocado, Franta, nu a scapat tendintei de consum exploziv. La Paris se consuma cea mai mare cantitate de avocado pe cap de locuitor. Apetitul pentru acest fruct este in crestere ajungand la 2,8 kilograme. Aceasta este tendinta care ar urma sa continue, dar intr-un ritm mai modest in acest an. Se asteapta o crestere cu 20%, in Franta, iar in Europa una similara, dupa o explozie de 35%

Facand referire la recoltele de avocado obtinute de Mexic, primul producator mondial, cu cartelul drogurilor, Equihua apreciaza acest fenomen ca diferentiat de la un mexican la altul. El recunoaste ca Mexicul se confrunta cu probleme, dar mentioneaza ca numai 30% din fructele recoltate se indreapta spre Europa. Mexicul este responsabil numai de 8% din importurile europene de avocado.