In Polonia a fost raportat un caz de boala a vacii nebune. Romania a importat carne suspecta

Intr-o ferma din Polonia, a fost depistat un caz atipic al bolii vacii nebune. Autoritatile locale sustin ca este vorba de o situatie izolata ce nu pericliteaza sanatatea publica. Expertii UE sau deplasat insa pentru a preleva probe. Aceeasi situatie a fost semnalata intr-un caz similar, prelevandu-se probe de la un alt abator, care s-a sustras controalelor, exportand carne in mai multe tari din spatiul comunitar, implicit in Romania.

Un numar important de tari din Uniunea Europeana, printre care Ungaria, Estonia, Finlanda, Franta, Spania, Portugalia, Slovacia si Lituania si Romania, au importat carne de vita suspecta din Polonia. In tara noastra, au fost identificate de catre inspectorii autoritatii sanitar – veterinare 1.434 de kilograme de carne provenite de la firma din Polonia, toata cantitatea fiind trimisa spre neutralizare, conform inforamarii transmise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Evaluarea acestei situatii grave este investigata de o echipa de inspectori ai Comisiei Europene, ajunsa la Varsovia, unde se va derula o ancheta specifica. 85% din cele 560.000 de tone de carne de vita procesate anual in Polonia sunt exportate in Uniunea Europeana, inclusiv in Romania.

In data de 24 ianuarie, intr-o alta ferma situata langa Mirsk, localitate situata la granita cu Germania si Cehia, in partea de sud-vest a Poloniei, a fost depistat, pe langa prima situatie semnalata, un caz atipic al bolii vacii nebune.

“Un caz atipic al bolii vacii nebune, BSE, in Polonia a fost confirmat”, a declarat seful agentiei veterinare, Krzysztof Niemczuk.

El mai sustine ca BSE in forma atipica, asa cum a fost depistat in Polonia, nu afecteaza acest spatiu geografic de tara cu risc, conform Organizatiei Mondiale de Sanatate a Animalelor.

Confirmarea acestei boli, in 1996, in Marea Britanie, a facut ca Uniunea Europeana sa institue un embargo ridicat abia dupa trei ani asupra carnii de vita si a derivatelor provenite de la aceasta.