A fost instituita alerta alimentara in urma depistarii la Auchan a fileu-lui de somon infestat cu Listeria

0

Conform informarii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), reteaua de magazine Auchan recheama articolul „Pource File de somon afumat” 100 g, cod EAN: 5949084000153, produs in 16.01.2019, exp 01.03.2019, dua depistarea bacteriei Listeria monocitogenes, in acest produs.

Urmare a testelor efectuate la 2 esantioane din cele 5 analizate a fost confirmata prezenta bacteriei Listeria monocitogenes. Celor care au cumparat aceste produse li se recomanda sa nu le mai consume, returnandu-le magazinului, de unde li se va reteturna suma platita integral, sustine Auchan.

Cu aproape doua luni in urma, o problema similara a fost descoperita la acelasi lant de supermarketuri, tot dupa testarea unui lot de somon afumat.

Listerioza este o infectie puternica, provocata ca urmare a consumului de alimente contaminate cu bacteria Listeria monocitogenes. Orice persoana se poate infecta, insa riscul este mai mare in cazul unora dintre consumatorii alimentelor infestate. Listerioza poate fi un pericol mai mare pentru femeile insarcinate si pentru fat, in numeroase cazuri fiind provocata nasterea prematura ori nasterea unui copil mort. De asemenea, un risc crescut de producere a unei forme severe a bolii o au persoanele cu un sistem imunitar slabit, numarandu-se printre acestea cele suferinde de cancer sau SIDA, pe lista aflandu-se si persoanele in varsta.

Bacteria este transmisa oamenilor prin consumul de alimente contaminate, prin carnea preparata sumar sau laptele insuficient pasteurizat. Totodata, boala poate fi transmisa prin contactul direct cu animale sau alte persoane infectate cu Listeria.

O parte dintre cei afectati prezinta o forma asemanatoare gripei, simptomatologia dominanta fiind febra, voma, greata, durerile musculare si cele gastrice. In forme mai grave, cand bacteria reuseste sa atinga sistemul nervos, simptomele sunt mai severe predominand rigiditatea cervicala, cefaleele, convulsiile, starea confuzionala si pierderea echilibrului.