DOCUMENT Reguli si obligatii noi pentru producatorii si comerciantii care aplica masuri de diminuare a risipei alimentare si organizatiile care primesc donatii in alimente

0
177

Producatorii si comerciantii care aleg sa aplice masuri de diminuare a risipei alimentare vor trebui sa introduca un sistem de monitorizare a produselor, iar organizatiile care primesc donatii de alimente in curs de expirare vor fi obligate sa se inscrie la Ministerul Agriculturii. Cele care vor vinde in scopuri caritabile produsele donate vor trebui, de asemenea, sa respecte anumite proceduri de inregistrare, dar si de finantare a propriei activitati.

Legea diminuarii risipei alimentare, adoptata in 2016, a fost ideea parlamentarilor si impune comerciantilor si producatorilor care nu reusesc sa vanda alimentele aflate la 3 zile inainte de data de expirare sa le doneze asociatiilor umanitare sau primariilor, pentru sprijinirea familiilor sarace, sau sa le vanda intreprinderilor sociale.

Legea trebuia aplicata din 21 mai 2017, dar Guvernul Tudose a decis suspendarea actului normativ, in conditiile in care normele de aplicare nu fusesera oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicata.

Ordonanta Guvernului de suspendare a fost ulterior amendata de Parlament, astfel incat aplicarea Legii sa fie suspendata pana la 30 iunie 2018, cu argumentul ca prevederile complexe necesita mai mult timp pentru implementare.

La inceputul sesiunii legislative din toamna anului 2017, tot parlamentarii au fost nevoiti sa vina cu un alt proiect de lege, care sa modifice reglementarile pe care tot ei le aprobasera. Constatarea alesilor a fost insa ca Legea este chiar daunatoare in forma initiala, astfel ca au modificat-o si au stabilit anul trecut intrarea ei in vigoare de la 1 februarie 2019, data pana la care Guvernul trebuie sa adopte normele metodologice de aplicare a legii.

Masurile de diminuare a risipei alimentare devin optionale
Parlamentul a schimbat radical Legea, care initial prevedea ca ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”.

risipei

Potrivit noii forme, adoptate si promulgate a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar (…) sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”, adica sunt liberi sa ia sau nu masuri de acest fel.

Masurile de prevenire a risipei raman aceleasi si, in esenta, sunt vanzarea cu pret redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilitatii minimale” a alimentelor destinate consumului uman.

Produsele vor putea fi donate ”oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale”.

Comerciantii au la dispozitie, de asemenea, variantele transformarii alimentelor apropiate de expirare in compost, respectiv in biogaz, asa cum prevede si legislatia actuala.

Legea mai prevede ca operatorii economici ”vor pune la dispozitie autoritatilor cu atributii de reglementare rapoarte anuale prin care sa prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alaturi de actiunile intreprinse si rezultatele obtinute.”

Firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, asa cum prevede si acum Codul Fiscal in cazul donatiilor de alimente sau transformarii lor in compost si biogaz.

Alimentele donate nu vor putea fi revandute decat de asociatii caritabile, dar fara a face profit
Posibilitatea comercializarii alimentelor donate a fos reintrodusa in lege, generand anul trecut dezbateri aprinse printre deputatii din comisii si din plenul Camerei. Acestia au lansat tot felul de ipoteze, de la ideea ca marii retaileri isi vor putea astfel infiinta fundatii prin care sa revanda alimentele in curs de expirare sau ca de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decat cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea in magazine de cartier.

Conform modificarilor care vor intra in vigoare de la 1 februarie, asociatiile sau fundatiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ”la un pret care sa permita acoperirea costurilor de functionare a activitatii respective”.

Ce prevad normele metodologice pregatite
In cazul firmelor care opteaza, conform legii sa aplice masuri de diminuare a rispiei alimentare, din norme reiese ca, tot optional, ”pana la data de 31 martie a anului in curs, operatorii economici pot sa posteze pe site-ul propriu, planul anual de diminuare a risipei alimentare”, conform unui model standard.

Pentru fiecare domeniu de operare (productie primara; prelucrare / procesare; depozitare, distributie si comercializare; industrie hoteliera si alimentatie publica) sunt stabilite masurile de prevenire ce pot fi intreprinse in vederea diminuarii risipei alimentare.

risipa alimentară

In afara celor de ordin general, privind planificarea si minimizarea pierderilor, se numara realizarea unui sistem de monitorizare FIFO, “primul intrat – primul iesit”, a stocurilor de marfa sau de materii prime, precum si informarea clientilor precum si a angajatilor in vederea diminuarii rispei alimentare.

Norme privind donarea alimentelor
Tinand cont ca alimentele vor putea fi donate in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale, normele prevad ca organizatiile beneficiare (operatori receptori, cum sunt definite in lege) ale donatiilor nu vor putea dona la randul lor alimente decat consumatorului final, asa cum au fost receptionate de la operatorii donatori sau sub forma de alimente gatite / preparate / transformate, prin utilizarea acestor alimente in incinta cantinelor sociale sau a altor obiective de alimentatie publica care functioneaza in baza Legii 292/2011 a asistentei sociale.

In schimb, unitatile de alimentatie publica de tipul restaurante, restaurante cu autoservire, cofetarii, patiserii, placintarii, simigerii, covrigarii, case de comenzi, cantine-restaurant si alte asemenea, pot dona alimente gatite / preparate / transformate catre operatorii receptori si catre consumatorii finali.

Este interzisa donarea catre consumatorul final si catre operatorul receptor a urmatoarelor alimente perisabile: sucuri de legume si fructe nepasteurizate, legume si fructe pretaiate, seminte germinate.

Este interzisa donarea catre consumatorul final a urmatoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animala: carnea si organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, pasari de curte, vanat salbatic sau de crescatorie, carnea tocata, carnea preparata, laptele crud si produsele din lapte crud, pestele si produsele din pescuit proaspete, ouale si produsele din oua crude.

In vederea includerii pe lista operatorilor receptori, organiztaiile de profil vor depune la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in scris sau on-line, o cerere, conform modelului prevazut de normele metodologice, insotita in mod obligatoriu de copia documentului de inregistrare / autorizare sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Norme privind comercializarea alimentelor provenite din donare
Asociatiile si fundatiile, intreprinderile sociale, serviciile sociale ale furnizorilor publici pot comercializa alimente catre consumatorul final la un pret care sa permita acoperirea anuala a cheltuielilor pentru personal, utilitati, derularea activitatilor si functionareaoperatorului receptor pe activitatea de comercializare a alimentelor donate.

Pentru salariile personalului se va lua ca punct de referinta pentru calcul, salariul mediu pe economie.

Nivelul costurilor de functionare lunare a entitatilor care desfasoara activitatile mentionate va fi stabilit prin aplicarea procentului de maxim 5,8% din Indicatorul Social de Referinta (ISR) per consumator final. In cazul in care consumatorul final este inregistrat in baza de date a operatorului receptor ca reprezentant al familiei sale, fiecare membru al familiei cu care acesta se gospodareste in comun va fi considerat consumator final.

Operatorii respectiv au obligatia sa depuna la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pana la data de 31 martie a fiecarui an, un raport privind activitatea desfasurata in anul precedent, din care sa reiasa cantitatea alimentelor provenite din donare.