Cercetari privind identificarea potentialului de constituire a unor clustere regionale de economie circulara – studii de caz

0
395
economie circulara

Anul acesta, Ingredients Show s-a desfasurat sub umbrela proiectului intitulat “Cercetari privind identificarea potentialului de constituire a unor clustere regionale de economie circulara – studii de caz”, proiect sustinut de programul ADER.

Ce inseamna economia circulara?
Economia circulara este un tipar pentru productie si consum. Prin economie circulara intelegem felul in care putem redistribui, reutiliza/recicla materialele sau produsele deja existente, prelungindu-le viata. Aceasta metoda de refolosire a produselor deja existente presupune astfel reducerea deseurilor si cresterea valorii adaugate a acestora.

Demarat in luna octombrie 2019, proiectul este coordonat de IBA Bucuresti in parteneriat cu Universitatea Valahia din Targoviste, Green Energy Innovative Biomass Cluster si Institutul de Economie Agrara.

Avand o perioada de 4 ani (2019-2022), proiectul are ca obiectiv general cresterea durabila a productiei interne, ceea ce necesita o evaluare si optimizare a consumului de resurse (apa si energie) in vederea obtinerii de produse alimentare durabile.

Proiectul se axeaza pe cunoasterea potentialului de economie circulara din domeniul agroalimentar la nivelul unor regiuni din Romania, pe sprijinirea entitatilor economice interesate in asumarea tehnologiilor inovative, cu implementarea unei atitudini responsabile fata de mediu si fata de resursele folosite precum si pe diseminarea rezultatelor proiectului catre entititi interesate din lantul agroalimentar.

Etapele de desfasurare ale proiectului sunt:
1. Evaluarea potentialului de economie circulara la nivelul unei entitati geografice
2. Generarea unui cadru metodologic national privind implementarea unor sisteme de economie circulara in domeniul agroalimentar
3. Generarea unui pilot de economie circulara in domeniul agroalimentar
4. Sprijinirea entitatilor economice interesate in asumarea tehnologiilor inovative, cu implementarea unei atitudini responsabile fata de mediu si fata de resursele folosite

Implementarea unei economii circulare are beneficii asupra mediului, asupra fluidizarii procesului de aprovizionare cu materii prime, cresterii competitivitatii si inovarii precum si asupra numarului de locuri de munca. Prin trecerea la aceasta, produsele devin durabile si inovatoare, cu capacitati de a sporire a calitatii vietii.