23 ianuarie 2019 – Operatorii economici vor fi mai orientati catre sustenabilitatea afacerii si ar putea include sau extinde diverse forme de colaborare, tipice economiei circulare, in 2019.

Concluzia analistilor CHEP Romania, subsidiara liderului mondial in servicii de inchiriere a paletilor si parte a grupului Brambles survine in contextul economic si legislativ local si european, care influenteaza sectorul bunurilor de larg consum (FMCG) si modul de functionare din supply chain.

Potrivit CHEP Romania, companiile din FMCG vor fi tot mai interesate de economia circulara. Ca si la nivel global, piata romaneasca se apropie de punctul in care resursele naturale nu vor mai putea tine pasul cu cererea de consum.

Conform unei analize derulate de CHEP in piata romaneasca de FMCG, 88% dintre producatorii si retailerii participanti considera economia circulara si formele de colaborare implicite avantajoase pentru companie, in principal, din perspectiva economiei de costuri, materii prime si deseuri.

Numarul companiilor care au trecut de la logistica liniara la circularitate a crescut anual cu aproximativ 60% la 30 iunie 2018, in piata locala de FMCG.

De asemenea, in Romania, se deruleaza 7 proiecte de transport colaborativ, in care partenerii de lant logistic si-au aliniat planurile de transport pentru a reduce costurile si emisiile poluante. Colaborarea si vizibilitatea informatiilor intre agentii economici care formeaza un supply chain, in paralel cu evolutia progresiva a costurilor cu transportul marfurilor va conduce, cel mai probabil, la cresterea aliantelor strategice existente deja pe piata autohtona.

Expertul independent in economie circulara Ellen MacArthur Foundation sustine ca, la nivel global, companiile devin tot mai preocupate sa mentina valoarea produselor, a componentelor si a materialelor la cel mai inalt nivel de utilitate si valoare, pentru o perioada cat mai lunga de timp si sa scada deseurile, pentru a fi mai competitive si mai sustenabile.

Sustenabilitatea este cu atat mai importanta, cu cat raportarea transparenta a indicatorilor non-financiari a devenit obligatorie pentru toate companiile cu peste 500 de angajati, nu doar pentru cele de interes public — conform ordinului Ministerului Finantelor din noiembrie 2018, cu referire la aplicarea Directivei europene 2014/95.

De asemenea, modificarea modelului economic de valorificare a deseurilor de ambalaje, de la 1 ianuarie 2019, va contribui la orientarea operatorilor economici spre solutii circulare, care pot garanta scaderea cantitatii de ambalaje puse pe piata nationala, a poverii administrative si fiscale.

“Si in Romania, companiile vor vedea mai clar schimbarile pe care le implica trecerea de la un model economic liniar, care pleaca de la premisa ca resursele sunt abundente si ieftin de eliminat, la un tipar de crestere care sa favorizeze reutilizarea, repararea, reconditionarea si reciclarea,” a precizat Gabriel Ivan, Country General Manager CHEP Romania.

Gabriel Ivan

Compania a inregistrat o crestere anuala record la nivelul retelei globale CHEP, de circa 30% la 30 iunie 2018 si de 35% a fluxurilor de paleti emise in piata interna. Pentru aceeasi perioada, la nivel national, s-au economisit cumulat in supply chain aproximativ 3.926 m3 de lemn, 4.547 de tone de emisii de CO2 si 374 de tone de deseuri solide .

CHEP are in prezent peste 200 de clienti din Retail si FMCG, pentru care emite anual mai mult de 4 milioane de fluxuri de paleti reutilizabili, din cele doua centre de service, situate in Ploiesti si in Timisoara.


Despre CHEP Romania
CHEP Pooling Services Romania este subsidiara liderului mondial in servicii de inchiriere a paletilor si containerelor si parte a grupului Brambles. Din anul 2012, compania deserveste atat clienti internationali, cat si producatori locali, in principal in domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curatenie si igiena personala, bauturi, produse alimentare proaspete si uscate, ulei si consumabile din hartie.

CHEP Pooling Services Romania ofera o gama de solutii logistice si servicii de consultanta care cresc performanta activitatilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil in esenta, reducand riscurile operationale si deteriorarea produselor.

CHEP Pooling Services Romania este subsidiara liderului mondial in servicii de inchiriere a paletilor si containerelor si parte a grupului Brambles.

Din anul 2012, compania deserveste atat clienti internationali, cat si producatori locali, in principal in domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curatenie si igiena personala, bauturi, produse alimentare proaspete si uscate, ulei si consumabile din hartie.

CHEP Pooling Services Romania ofera o gama de solutii logistice si servicii de consultanta care cresc performanta activitatilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil in esenta, reducand riscurile operationale si deteriorarea produselor.

Contact

CHEP Pooling Services Romania
Nicoleta Vasile
E-mail: nicoleta.vasile@chep.com
Tel: 0372 218 005
www.chep.com/ro

Manuela García
Manager, External Communications
Europe, Africa, India and Middle East
Brambles Group
Tel: +34 915579593
Mob: +34 696114696
manuela.garcia@brambles.com