Comisia Europeana: Stocurile publice de lapte praf degresat au fost vandute in proportie de 99%

0
18

Intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene se mentioneaza ca s-a incheiat cu succes cea mai recenta vanzare prin licitatie a stocurilor de lapte praf degresat. Rezultatul: stocurile cumparate si gestionate de Comisie au fost vandute in proportie de 99%. In urma crizei de pe piata din perioada 2015-2016, stocurile au fost reintroduse pe piata prudent, fiind asigurat echilibrul comercial in acest sector.

„Cea mai recenta licitatie este o dovada incontestabila a succesului abordarii prudente a Comisiei in ceea ce priveste gestionarea stocurilor de lapte praf degresat, care au fost reintroduse cu succes pe piata in proportie de 99%. Dintotdeuna, obiectivul meu a fost de a folosi interventia publica drept masura de protejare a veniturilor fermierilor si, in acest scop, ne-am propus, in ultimii trei ani, reducerea stocurilor prin diverse metode, chiar prin simpla lor distrugere. Niciuna dintre optiuni nu ar fi dus la rezultatul pe care l-am obtinut acum. Din contra, dand dovada de rabdare, am garantat nu doar protejarea fermierilor din sectorul european al lactatelor, ci si a contribuabililor europeni(…)”, a declarat Phil Hogan, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.

El a mai tinut sa mentioneze ca, in cazul laptelui praf degresat, interventia publica a fost un instrument eficace, indeosebi datorita faptului ca a fost folosit intr-un mod responsabil. Ultima licitatie, alaturi de cele anterioare, au dovedit clar angajamentul Comisiei in a acorda sprijin fermierilor, atunci cand se impune. Comisarul Phil Hogan considera aceasta reusita o ilustrare a faptului ca politica agricola comuna detine un dispozitiv de siguranta functional in cazul perturbarilor acestei piete, asa cum s-a intamplat in intervalul 2014-2016.

Depozitele de lapte praf degresat s-au golit, dupa doi ani, pretul unui kilogram fiind in prezent de 36 de centi. O crestere fata de anul 2016, cand era 26 de centi.