Economia zonei euro, crestere lenta

0
19

Economia zonei euro s-a stabilizat in aprilie 2018 dupa incetinirea de la inceputul anului, semn ca regiunea va continua sa creasca, dar intr-un ritm mai lent, scrie Bloomberg.

„Economia zonei euro ramane pe o tendinta de crestere mai lenta in aprilie. Cresterea a incetinit semnificativ de la varful atins la inceputul anului, dar ramane robusta”, a declarat Chris Williamson, economist la HIS Markit.

Cresterea in randul companiilor din zona euro s-a mentinut stabila in aprilie in conditiile in care euro puternic a erodat avansul exporturilor, scrie The Guardian.

Indicele PMI al Markit pentru zona euro a ramas neschimbat in aceasta luna la 55,2, confortabil peste nivelul de 50 de puncte care separa cresterea de contractie.

Astfel, economia zonei euro se mentine „pe o tendinta de crestere mai lenta”, arata Markit, dupa avansul solid din 2017. Sectorul serviciilor a accelerat, activitatea urcand la un maxim pe doua luni de 55, insa cresterea sectorului manufacturier a incetinit la un minim pe 14 luni de 56.

Fabricile din regiune au raportat cele mai modeste cresteri ale comenzilor totale de bunuri, cat si ale comenzilor la export din ultimele 18 luni, in parte din cauza aprecierii monedei unice europene in raport cu dolarul american.

Datele pozitive privitoare la evolutia sectoarelor serviciilor din cele mai mari doua economii ale regiunii au venit dupa publicarea unei serii de cifre negative in ultimele saptamani.

Indicele PMI german a avansat la 54,1 de la 53,9 in martie, acelasi indice pentru Franta urcand la 57,4 de la 56,9, potrivit Financial Times. Ambii indici au depasit asteptarile analistilor.

“Cresterea sectorului privat german s-a stabilizat in aprilie, punand capat incetinirii inregistrate in februarie si martie”, a declarat Phil Smith, economist in cadrul IHS Markit, citat de Bloomberg. „Totusi, o incetinire in continuare a cresterii comenzilor noi la cel mai scazut nivel din peste un an si jumatate genereaza unele temeri.”

Economia orientata catre exporturi a Germaniei este deosebit de vulnerabila la orice riscuri legate de comertul mondial desi strategii au subliniat ca impactul imediat al conflictului comercial dintre SUA si China va fi probabil unul redus.

Cat priveste Franta, analistii HIS Markit arata ca „dupa datele mai slabe din ultimele doua luni, cresterea sectorului privat a accelerat la inceputul celui de-al doilea trimestru”.

„Sectorul privat francez se mentine ferm pe crestere. Dupa ce au existat semne de incetinire in ultimele luni, ultimele date vor intari sperantele ca renasterea economiei franceze va continua”, a declarat Alex Gill, economist la IHS Markit.

Totusi, datele privitoare la sectorul manufacturier au fost mai slabe. PMI-ul german a scazut cu 0,1%, la 58,1, un minim pe noua luni care reflecta o scadere a increderii in randul executivilor din industrie.

PMI-ul francez a atins 53,4, de la 53,7 in martie.
Potrivit IHS Markit, avansul mai lent al comenzilor noi, cat si optimismul mai redus privind perspectivele de business sugereaza ca productia ar putea decelera in continuare in lunile urmatoare.

bani_calculatoareWilliamson a declarat ca incetinirea observata nu este ìnici surprinzatoare, nici alarmanta, adaugand ca datele pe luna aprilie semnaleaza ca economia zonei euro avanseaza intr-un ritm trimestrial de 0,6%.

Cresterea solida ca cea de la inceputul anului persista rar pe o perioada lunga de timp, nu in ultimul rand pentru ca oferta nu poate tine pasul cu cerereai, a declarat acesta.

Datele economice anterioare situate sub asteptari, dublate de riscurile legale de un posibil razboi mondial i-au facut pe unii oficiali ai Bancii Centrale Europene sa sustina necesitatea mentinerii unei atitudini prudente in normalizarea politicii monetare.

In prezent, se asteapta ca strategii bancii sa iasa din programul QE pana la sfarsitul anului.