Exporturile de ingrediente vor beneficia de acordul comercial UE-Japonia

0
184

Săptămâna trecută, UE și Japonia au convenit asupra unui acord comercial bilateral, care va stabili contingente importante fără taxe vamale pentru exporturile UE de ingrediente și produse precum amidonul, untul, zerul și alimentele procesate, scrie presa internațională.

Joi, 6 iulie, premierul japonez Shinzō Abe, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și președintele Consiliului European, Donald Tusk, au semnat un acord politic, stabilind principalele elemente ale Acordului de liber schimb UE-Japonia. Deși anumite detalii tehnice urmează să fie stabilite ulterior, acordul va face ca exporturile UE de ingrediente precum malțul, amidonul din cartofi, laptele praf degresat, untul și zerul să beneficieze de eliminarea sau reducerea semnificativă a taxelor vamale. Același lucru este valabil și pentru o serie de produse alimentare prelucrate cum ar fi pastele, produsele de ciocolată, pudra de cacao, produsele de cofetărie și patiserie, biscuiții, derivatele din amidon, preparatele din roșii și sosul de roșii.

Astăzi, Japonia este cea de-a patra cea mai mare piață a UE pentru exporturile de produse agricole (alimentare și băuturi), cu o valoare anuală de peste 5,7 miliarde de euro. După încheierea acordului, aproximativ 85% dintre produsele agroalimentare din UE (pe poziții tarifare) vor putea intra în Japonia fără taxe vamale.

Taxele mari de export de 29,8% pentru multe brânzeturi, cum ar fi Gouda și Cheddar, vor fi eliminate, în timp ce va fi stabilit un contigent fără taxe vamale pentru brânzeturile proaspete, cum ar fi Mozzarella.

Tarifele pentru exporturile de vin (în prezent de 15%) vor fi eliminate, ceea ce va face ca o piață de export deja atractivă, să devină și mai atractivă pentru producătorii europeni. Valoarea vinurilor exportate din statele membre UE, în Japonia, este de circa 1 miliard de euro, ceea ce face ca exportul de produse agroalimentare să fie a doua mare categorie de exporturi ale UE pe relația cu Japonia, din punct de vedere valoric.

Consiliul_Concurentei1Acordul UE-Japonia va permite statelor membre UE să crească în mod substanțial exporturile de carne de vită către Japonia, comercializarea produselor prelucrate cu carne de porc fără taxe vamale și a cărnii de porc proaspete cu taxe vamale foarte mici. Prin acest acord, Japonia va recunoaște peste 200 de indicații geografice europene pentru produse alimentare și băuturi, Roquefort, Aceto Balsamico di Modena, Prosecco, Jambon d’Ardenne, Tiroler Speck, Polska Wódka, Queso Manchego, Lübecker Marzipan și Whiskey Irlandez fiind doar câteva dintre produsele care beneficiază de aceeași protecție în Japonia, ca și în Europa.

Acordul va prevedea, de asemenea, eliminarea cotele de import și a tuturor tarifelor vamale pentru produsele pescărești.

„[Acest lucru] înseamnă prețuri mai bune pentru consumatorii UE și mari oportunități de export pentru industria UE”, a declarat Comisia Europeană.

Reacţii

Acordul s-a bucurat de o largă acceptare în rândul actorilor din industria alimentară din Europa. Mella Frewen directorul general al FoodDrinkEurope, asociația care reprezintă interesele producătorilor europeni de alimente, a declarat că astfel de tranzacții comerciale sunt „un catalizator pentru crearea locurilor de muncă și creștere”.

„Producătorii europeni de alimente și băuturi și întregul lanț agroalimentar vor câștiga de pe urma acestui acord ambițios cu Japonia”, a spus ea. „Acordul ne va ajuta să concurăm de pe poziții egale cu alți competitori (țări) care au deja aranjamente preferențiale cu Japonia.”

Secretarul general al Copa – Cogeca, Pekka Pesonen a declarat că vede oportunități pentru sectoarele europene ale cărnii, lactatelor și vitivinicol, prin deschiderea pieței japoneze.

„Sper că înțelegerea încheiată […] va aduce un venit mai bun agricultorilor”, a adăugat el.

Șeful Asociației Europene a celor din Industria Lactatelor (EDA), Alexander Anton, a salutat de asemenea acordul, declarând că acesta este un semn bun pentru Europa, pentru Japonia și pentru comerțul mondial […] mai ales că Parteneriatul trans-Pacific nu a fost implementat pentru moment.

Nu există referiri la un sistem de protecție a investițiilor

Monique Goyens, directorul general al organizației pan-europene a drepturilor consumatorilor BEUC, a declarat că a fost încântată să nu vadă nicio referire la sistemul controversat de protecție a investițiilor (ICS).

În prezent, UE dorește o reformare a ICS, iar într-o declarație emisă de Comisie se arată că vor exista consultări cu toate părțile interesate, inclusiv Japonia, urmând a se depune eforturi pentru crearea unei Curți Multilaterale de Investiții.

Goyens a adăugat: „Pentru a răspunde definitiv dacă vom sprijini această afacere, trebuie să vedem textele în faza următoare. Și acest lucru necesită transparență nu numai de la negociatorii europeni, ci și de la partea japoneză. Pe măsură ce vor rezolva aceste detalii, vom putea spune dacă acordul încheiat de Comisia Europeană este unul în beneficiul consumatorului.”

Ambele părți vor încerca acum să rezolve toate detaliile tehnice restante, înainte de a trimite textul final statelor membre și Parlamentului European spre aprobare. Pentru acordul UE-Canada (CETA), acest proces a durat cinci ani.

Industria cărnii din UE va beneficia foarte mult de pe urma acestui acord

MuradComisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a apreciat înțelegerea drept „cel mai important și mai amplu acord încheiat vreodată în agricultură”. Acesta va elimina taxele reciproce asupra importurilor de carne și va elimina alte bariere netarifare în calea comerțului și a investițiilor, a spus el.

Comisia Europeană a declarat că acordul, prevăzut să intre în vigoare în 2019, va determina o creștere a exporturilor de bunuri și servicii cu până la 24% și o dublare a exporturile de produse alimentare europene în Japonia. Acordul va deschide piața japoneză în special, pentru exporturile agricole din UE, reducând tariful vamal actual asupra cărnii de vită de la 38,5% la 27,5% în momentul intrării în vigoare a acordului, urmată de o reducere suplimentară la 9% după 15 ani, oferind acces pe piață pentru 50.500 de tone de carne.

În domeniul cărnii de porc, principalul produs agroalimentar exportat de UE pe piața japoneză, un complex sistem de import plus un tarif vamal mediu de 4,3% va fi înlocuit praxtic cu accesul liber pe piață. Între timp, carnea de porc prelucrată, pe care Japonia o încadrează în prezent la un tarif vamal de 8,5%, va fi scutită de la prima zi de punere în aplicare a acordului. În același timp, Japonia va obține o liberalizare totală pe piața UE , inclusiv pentru carnea de vită Wagyu, a declarat Copa-Cogeca, organismul agricol din UE. Sectorul „cărnii de porc japoneze” va fi, de asemenea, protejat în timpul fazei de liberalizare prin clauze de salvgardare bazate pe volum, potrivit ultimului raport de negociere al Comisiei.

carneÎn domeniul comerțului cu carne, UE beneficiază de venituri din exporturi cu mult mai mult decât Japonia. Potrivit agenției de statistică Eurostat, UE a exportat în Japonia în ianuarie 2016 carne și produse din carne în valoare de 1,388 miliarde de euro, o creștere importantă față de cele 1,142 miliarde de euro înregistrate în 2015. Exporturile Japoniei către UE sunt mult mai mici, dar în creștere. În 2016, UE a importat din Japonia carne și organe comestibile de 11,7 milioane de euro, o creștere substanțială față de cifra de 8,7 milioane de euro pentru anul 2015.

În conformitate cu acordul, Japonia va recunoaște, de asemenea, 205 indicații geografice europene (IGP), ceea ce înseamnă că aceste produse trebuie vândute în Japonia sub numele corespunzător. Acordul va reduce, și o serie de bariere non-tarifare la import, precum măsurile sanitare și fitosanitare (SPS), deși vor fi menținute standardele înalte ale ambelor părți. Aceasta va crea un “mediu de reglementare mai previzibil pentru exporturile UE”, a spus Comisia, adăugând că procedurile simplificate de aprobare, de vămuire și de import nu vor conduce la un nivel mai scăzut al standardelor de siguranță și nici nu se va cere statelor membre să-și modifice politica privind aprobarea în utilizare și consum a hormonilor sau organismelor modificate genetic (GMO), ambele UE și Japonia interzicând tratamentul hormonal la vită.

Comisia dorește să aibă un text final al acordului până la 31 decembrie 2017, apoi, după revizuirea și traducerea legală în toate limbile UE, să o supună spre aprobare statelor membre UE și Parlamentul European în 2018, astfel încât acesta să poată deveni operațional în 2019.


Dacă sunteți furnizor de ingrediente, ori procesator interesat să prospecteze ofertele disponibil în materie de ingrediente, vă invităm să participați la INGREDIENTS SHOW (6-7 septembrie, Sovata). Aflat la prima ediție, evenimentul își propune să faciliteze legături între furnizorii de ingrediente și procesatorii/producătorii de carne, lapte, înghețată, panificație, dulciuri, ori băcănie. 

Pentru program, taxe de înscriere și tematică, puteți consulta această pagină.