Florotaninurile din Ecklonia cava au primit autorizarea de a fi introduse pe piata UE ca aliment nou

0
52

A fost adoptat REGULAMENTUL DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2018/460 AL COMISIEI din 20 martie 2018, de autorizare a introducerii pe piata a florotaninurilor din Ecklonia cava ca aliment nou in temeiul Regulamentului (UE) 2015/2283 al Parlamentului European si al Consiliului si de modificare a Regulamentului de punere in aplicare (UE) 2017/2470 al Comisiei.

Denumirea alimentului nou de pe eticheta produselor alimentare care il contin este «Florotaninuri din Ecklonia cava». Florotaninurile din Ecklonia cava sunt obtinute prin extractie alcoolica din alga marina comestibila Ecklonia cava. Extractul este o pulbere de culoare maro inchis, bogata in florotaninuri, compusi polifenolici care se pot intalni ca metaboliti secundari in anumite specii de alge brune.

La data de 14 mai 2015, societatea irlandeza Botamedi Inc. a inaintat o cerere catre autoritatea competenta din Irlanda vizand introducerea pe piata Uniunii a florotaninurilor extrase din alga marina comestibila Ecklonia cava („florotaninuri din Ecklonia cava”) ca ingredient alimentar nou in sensul articolului 1 alineatul (2) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 258/97. Cererea solicita ca florotaninurile din Ecklonia cava sa fie utilizate in suplimentele alimentare destinate populatiei generale, cu exceptia copiilor cu varste sub 12 ani.

La 20 septembrie 2017, EFSA a adoptat un „Aviz stiintific privind siguranta florotaninurilor din Ecklonia cava ca aliment nou in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97” (4). Acest aviz, desi elaborat si adoptat de EFSA in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 258/97, respecta cerintele de la articolul 11 din Regulamentul (UE) 2015/2283.

Avizul EFSA a evidentiat faptul ca aportul de iod din suplimentele alimentare care contin florotaninuri din Ecklonia cava poate fi ingrijorator pentru persoanele aflate la risc de boli tiroidiene si ca, in cazul in care persoanele care nu se afla la risc de boli tiroidiene consuma suplimente alimentare care contin florotaninuri din Ecklonia cava in plus fata de alte suplimente alimentare care contin iod, aportul lor total de iod poate depasi limita superioara stabilita pentru iod. Etichetele suplimentelor alimentare care contin florotaninuri din Ecklonia cava ar trebui, prin urmare, sa contina informatii corespunzatoare.

In plus, avand in vedere utilizarea preconizata si faptul ca cererea de autorizare exclude copiii cu varste sub 12 ani, etichetele suplimentelor alimentare care contin florotaninuri din Ecklonia cava ar trebui, de asemenea, sa contina informatii corespunzatoare in acest sens.

Suplimentele alimentare care contin florotaninuri din Ecklonia cava vor trebui sa poarte urmatoarele mentiuni:

1. Acest supliment alimentar nu trebuie sa fie consumat de catre copii/adolescenti cu varsta mai mica de doisprezece/paisprezece/optsprezece ani;

2. Acest supliment alimentar nu trebuie sa fie consumat de catre persoanele cu boli tiroidiene sau de catre persoanele care stiu ca se afla la risc de aparitie a bolilor tiroidiene sau care au fost identificate ca avand un astfel de risc.

3. Acest supliment alimentar nu trebuie sa fie consumat de persoane care consuma simultan si alte suplimente alimentare care contin iod.