Gelato: gustul succesului

0
467

Desi inghetata artizanala este in primul rand un produs de impuls, se incadreaza in cateva din cele mai importante megatrenduri din industria alimentara: premium, convenience, fresh, orientat spre natural si disponibil intr-o mare diversitate de gusturi si combinatii mereu noi.

Datorita acestei posibilitati de diversificare, potentialul de crestere este urias, deoarece curiozitatea si dorinta de a experimenta ale consumatorilor prevaleaza asupra conservatorismului in ceea ce priveste preferinta in gust.

Ca furnizor de echipamente si ingrediente, ne mandrim pentru contributia adusa la cresterea acestui domeniu, de peste 10 ani, prin dezvoltarea gamei de ingrediente pentru gelaterie Cremolinea la un nivel calitativ premium, prin promovare continua, seminare, cursuri si asistenta tehnica acordata gelatierilor.

Unul dintre motoarele care ne-au propulsat spre dezvoltarea paletei destinate gelateriei si cu ajutorul carora am putut transfera si noi pietei cunostintele si ideile noastre este reprezentat de prestigioasa colaborare cu Carpigiani, cunoscutul lider global in productia de echipamente pentru gelaterie.

Povestea Carpigiani incepe in 1946 cu doi ingeniosi frati din Bologna, Bruto si Poerio Carpigiani care au inventat prima masina automata de inghetata din lume („Autogelatiera”), punand bazele unei fabrici de echipamente automate pentru inghetata artizanala. In timp, Carpigiani a devenit lider mondial in productia de utilaje pentru inghetata artizanala, avand si meritul de a fi consacrat, astfel, in intreaga lume, sintagma „inghetata italiana”.

In 1989, Carpigiani a devenit parte componenta a Ali Group (Milano), realizand astfel o jonctiune intre mai multi producatori. O retea de distributie intinsa si eficienta face ca numele Carpigiani sa fie cunoscut pe tot globul ca lider in productia de echipamente pentru inghetata traditionala, artizanala, masini stradale, masini de bauturi cu gheata, shake, echipamente pentru cofetarie si pentru batut frisca.

„Tehnologie pentru o lume mai dulce” a devenit sloganul companiei, care se concentreaza in permanenta pe inovatia tehnologica, de la prima masina de inghetata pana la masinile din ziua de azi, bazate pe tehnologii inteligente, cu posibilitate de diagnosticare si intretinere on-line.

Oferta trebuie innoita constant, iar sortimentatia diversificata, iar noi, ca funizor, sustinem acest proces de creatie, dezvoltand combinatii inovative si gusturi noi, bazate pe studiul pietei si cele mai noi tendinte in domeniu. Pe langa gama de ingrediente premium Cremolinea si retete tailor-made, cu frisca sau continut ridicat de paste dulci sau fructe, cu decoruri atractive, oferim si solutii de echipare Carpigiani. In plus, clientii beneficiaza de consiliere tehnica, seminare, consultanta de marketing, de prezentare si creare a gamei.

Pe parcursul intregului drum, telul principal a fost mereu acela de a pune tehnologia in slujba obtinerii celei mai bune inghetate artizanale, pastrand neschimbate calitatile de textura, prospetime si gust. Premisa succesului o reprezinta cunoasterea deplina a procesului tehnologic si a transformarilor ce au loc pe parcursul acestuia.

Specialistii Carpigiani au inglobat aceasta cunoastere in echipamentele produse, controland pas cu pas etapele procesului, de la amestecul ingredientelor pana la prezentare si consum.  Echipamentele pentru prepararea mixului, pasteurizare si maturare sunt cuprinse in gama Pastomaster si dispun de diverse capacitati de productie, de la 15 l la 180 l de mix.

Sunt presetate mai multe cicluri automate de pasteurizare la diferite temperaturi care sunt folosite dupa caz, in functie de compozitia mixului, pentru a obtine un compus sigur din punctul de vedere al igienei. Softul permite si memorarea unor cicluri de pasteurizare personalizate. Panoul de control conduce utilizatorul prin fiecare pas, indicandu-i ce trebuie facut si cand, iar componentele electronice administreaza si monitorizeaza direct productia sau transfera informatiile pe un display.

Datele pot fi de asemenea trimise unui computer sau unei imprimante. Totodata, sunt incluse avertizari si programe de actiune in caz de intrerupere a procesului, precum si un sistem facil de spalare si igienizare. Urmatoarea etapa, maturarea, are ca efect imbunatatirea structurii si consistentei inghetatei si poate avea loc in pasteurizator la sfarsitul ciclului automat sau intr-un aparat dedicat acestui scop, din gama Agemaster, care pastreaza mixul la 4 °C sub amestecare lenta, continua, intr-un sistem inchis, ferit de riscul contaminarii bacteriene.

Freezerul, inima gelateriei, este echipamentul care transforma mixul lichid in inghetata si incorporeaza cele mai avansate tehnologii Carpigiani, care ii ofera flexibilitate maxima.

Indiferent ca este vorba de un freezer de gelaterie, o masina de inghetata stradala sau un freezer de capacitate mica pentru catering, freezerele Carpigiani pot sa produca rapid cantitati mari de inghetata, dar si sa se adapteze daca determina in cuva cantitati mai mici, datorita sistemului patentat de control electronic al cantitatii si vascozitatii.

Componentele electronice ale aparatului ajusteaza temperatura cilindrului de freezerare, astfel incat sa se potriveasca cantitatii si tipului de amestec din masina. De aceea, inghetata prezinta tot timpul o cremozitate ridicata, indiferent de dimensiunea sarjei sau de compozitia mixului.

Masinile sunt realizate din inox alimentar, iar cilindrul de freezerare nu este sudat, ci este turnat in corp comun cu panoul, eliminand astfel riscul de contaminare si riscul de formare de condens si gheata, care ar putea scurta timpul de viata al echipamentului.

Sistemul de mixare din cilindrul de freezerare, construit din materiale extrem de rezistente, reprezinta, de asemenea, un patent Carpigiani, care permite extractia completa a inghetatei din cilindru, oferind o eficienta maxima si facilitand curatarea si igienizarea.

Masinile de inghetata stradala (dintre care Rainbow este cea mai cunoscuta) sunt de fapt tot freezere, iar in acest domeniu Carpigiani a dezvoltat o gama extrem de variata, de la masinile autonome pana la cele de banc, de capacitate mai mica, pentru self serve sau pentru HoReCa, toate produse la acelasi nivel de performanta si acuratete.

Carpigiani a mai dezvoltat o inovatie cu gama Maestro: pasteurizarea si freezerarea mixului in acelasi cilindru al masinii, ceea ce permite obtinerea unei vaschete de inghetata, pornind de la ingrediente, intr-un timp foarte scurt. Foarte utila pentru gelateriile aflate la inceput de drum, pentru gelateriile mari care nu pot produce in sarje mici si pentru cofetarii si patiserii, deoarece, pe langa pasteurizarea inghetatei, Maestro dispune si de 36 de programe pentru pasteurizarea cremelor si preparatelor de fructe, temperarea ciocolatei etc.

Munti de inghetata, intr-un curcubeu de culori, bogatie de gusturi, decoruri sofisticate, exotice – de cativa ani ne-am obisnuit sa vedem des asa ceva trecand vara pe langa vitrinele de gelaterie. Dintr-o nisa aproape inexistenta acum 10-12 ani, domeniul inghetatei artizanale s-a transformat intr-o piata in toata regula, cu caracteristici specifice, dinamica si tendinte proprii.