Primul caz de gripă aviară de tip H5N6 în Europa

0
176

Grecia a înregistrat primul caz de gripă aviară, tulpina înalt patogenă H5N6, raportată până acum doar în Asia, transmite Global Meat News.

Sursa infectării în Grecia rămâne, deocamdată, neconcludentă, a confirmat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor. Cazul, localizat la granițele cu Albania și Macedonia, a dus la sacrificarea a circa 60 de păsări.

Apariția noii tulpini pentru bătrânul continent nu putea fi raportată într-un moment mai dificil pentru industria avicolă europeană. Acest sector s-a confruntat cu epidemii masive ale virusului H5N8, 18 state din Europa confirmând prezența acestuia pe teritoriul lor. Primul caz a fost semnalat la jumătatea lunii octombrie anul trecut, iar până în prezent au decedat milioane de păsări ori ca urmare a infectării, ori sacrificate.

Epidemii de H5N6 au apărut de mai multe ori în Asia în ultimii trei ani, printre țările afectate fiind China, Laos, Taiwan, Vietnam, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud și Myanmar. Aceasta din urmă este, din punct de vedere geografic, țara cea mai apropiată de Grecia din cele în care au fost înregistrate cazuri de H5N6.