Importurile de grâu ale Egiptului au atins un nou record

0
148

În ultimele luni, Egiptul a cumpărat cantități de grâu fără precedent de pe piețele globale, traderii fiind de părere că autoritățile de la Cairo încearcă să țină pasul cu dependența crescută a populației de pâinea subvenționată, transmite Reuters, potrivit agenției de presă AGERPRES.

Numai în ultimele două săptămâni, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achizițiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a cumpărat aproape un milion de tone de grâu, inclusiv din România, adică aproape 20% din cantitatea cumpărată pe întreaga perioadă a anului trecut.

Traderii susțin că această frenezie a importurilor reflectă o nouă realitate pentru o țară care este deja cel mai mare importator mondial de grâu: egiptenii consumă din ce în ce mai multă pâine subvenționată, ceea ce afectează finanțele statului și pune presiuni asupra autorităților pentru a menține livrările.

Trei traderi au declarat pentru Reuters că, începând din luna noiembrie 2016 și până în prezent, consumul lunar de grâu al statului egiptean a crescut cu aproape 200.000 de tone. Ministerul egiptean al Aprovizionării susține că majorarea importurilor nu are legătură cu consumul, ci este destinată creșterii stocurilor. Însă un trader a subliniat că cele două lucruri sunt legate.

„Consumul de grâu a crescut de la 700.000 de tone la 900.000 de tone astfel că sunt nevoiți să-și majoreze rezervele strategice”, a declarat traderul care a dorit să își păstreze anonimatul.

Costul vieții a crescut în Egipt după ce în luna noiembrie a anului trecut autoritățile de la Cairo au decis să floteze moneda națională, care între timp a pierdut jumătate din valoare, ceea ce a afectat veniturile reale ale multor egipteni. În condițiile în care creșterea prețurilor la alimente și băuturi a trecut de 40% în luna februarie, excepția notabilă este pâinea subvenționată începând dipanificatie1n 1977.

La 40 de ani după ce președintele Anwar Sadat a introdus subvențiile care între timp au devenit imposibil de eliminat, pâi
nea subvenționată se vinde pentru doar 0,05 lire egiptene (0,0028 dolari) bucata, adică aproape o zecime din prețul pe piața liberă.

Trei producători de pâine subvenționată susțin că afacerile lor au explodat după ce Guvernul a flotat moneda națională, unul dintre acești producători declarând că în prezent folosește 30 de saci de făină pe zi față de 20 înainte.

„Orezul și macaroanele sunt scumpe și nu există alte alternative”, a declarat președintele Asociației producătorilor de pâine, Abdullah Ghorab, care estimează că în ultima vreme consumul a crescut cu 15%.

În ultimele două luni, GASC a cumpărat 2,38 milioane tone de grâu, cu ocazia mai multor licitații printre care și două licitații uriașe din ultimele două săptămâni la care a achiziționat aproximativ un milion de tone de grâu. În urma acestora, achizițiile totale de grâu ale GASC în sezonul 2016-17 au ajuns la 5,6 milioane tone, o creștere de 25% față de cantitatea totală de 4,5 milioane tone achiziționată anul trecut.