Industria carnii este “lovita dur” de politica comerciala a UE

0
320

Industria carnii din UE, si in special industria carnii de vita, ar putea fi “greu lovita” de intelegeri comerciale ce vor semnate in curand de Uniunea Europeana, avertizeaza un studiu cu privire la domeniu.

Sectoarele carnii de vita, de miel si de pasare din UE ar putea fi grav afectate de dorinta tot mai mare a blocului european de liberalizare a comertului international, arata un raport al Comisiei Europeane. Analizand impactul economic cumulativ al celor 12 viitoare acorduri comerciale asupra sectorului agricol al UE, raportul a avertizat ca in domeniul carnii de vita exista pericolul ca preturile practicate de producatorii europeni sa fie cu mult peste ale celor din blocul comercial Mercosur.

Reactionand la aceste stiri, Martin MERRILD, presedinte al Copa – asociatia europeana a producatorilor agricoli, a avertizat ca producatorii europeni de carne de vita s-ar putea confrunta cu o presiune intensa venita din partea eliminarii barierelor tarifare la importurile de carne de vita din America de Sud.

Europa ”subestimeaza” fragilitatea sectorului carnii
”Acest studiu confirma opiniile noastre cu privire la faptul ca industria carnii din UE ar putea fi grav afectata de anumite acorduri comerciale, in cazul nu s-ar pastra sistemul cotelor tarifare in ceea ce priveste importurile, in special in cazul celui negociat de UE cu blocul comercial latino-american Mercosur. Noi credem ca un potential acord cu Mercosur ar putea afecta grav agricultura UE, si in special sectorul carnii de vita. Avand in vedere metodologia utilizata la realizarea acestui studiu, eu cred ca cei din Comisia Europeana au subestimat situatia fragila din sectoarele carnii de porc si vita din UE. O analiza mai amanuntita, care sa ia in calcul diferentele de pret dintre diferitele parti ale caracaselor si diferentele de calitate ar fi necesara pentru a putea stabili strategia corecta pentru sectorul carnii din UE si pentru a mentine potentialul productiv al UE in domeniu.”

Comisarul european pentru agricultura Phil Hogan, afirma insa ca, studiul nu constituie o prognoza, ci un scenariu cu privire la aparitia unor presiuni de piata ipotetice.

Este important sa avem in vedere ca aceste concluzii ale studiului cu privire la efectul cumulativ al tratatelor comerciale pe care UE doreste sa le incheie nu constituie o prognoza, ci reprezinta un scenariu de evolutie ce se bazeaza pe un set de ipoteze specifice care pot sa se materializeze sau nu, in totalitate sau in parte, in functie de rezultatele finale ale negocierilor”, explica Hogan.