Lactalis nu va mai putea folosi brandul LaDorna pentru un timp de noua ani

0
177

Consiliul Concurentei a dezvaluit, intr-un raport, perioada de timp cat producatorul francez de lactate Lactalis va fi nevoit sa cesioneze unui tert brandul de unt LaDorna. Obligatia francezilor vine urmare a preluarii companiei Covalact prin care isi consolideaza nepermis pozitia pe piata untului.

La cererea Consiliului Concurentei, BSA International SA (BSA), care detine grupul de intreprinderi Lactalis, si-a asumat angajamentul de a acorda licenta exclusiva pentru untul LaDorna catre un tert, pentru o perioada de cinci ani, dezvaluie institutia intr-un raport.

Mai mult, tertul trebuie sa demareze procersul de rebranding pentru produsul unt LaDorna cu propria sa marca, dupa expirarea unui termen de 30 de luni de la data de incepere a perioadei de licenta, astfel incat sa aiba posibilitatea de a transfera clientela produsului LaDorna catre propria sa marca pana la data expirarii perioadei de licenta. Perioada de licenta va fi urmata de o perioada de 4 ani in cursul careia grupul Lactalis nu va avea dreptul de a utiliza aceasta marca pentru produsul unt.

Obligatia asumata de Lactalis vine in contextul in care, urmare a preluarii companiei Covalact, in 2017, aceasta a obtinut o cota de piata prea mare pe piata untului ceea ce ar putea aduce perturbari ale pietei.

Mai exact, dupa preluare, Lactalis/Covalact detine in portofoliu mai mult de jumatate din marcile de producatori, si anume 6 marci sub care comercializeaza untul, din cele 11 disponibile la acest moment, fara marcile de distribuitor (care se vand doar in magazinele respective).

In plus, grupul Lactalis este prezent pe toate categoriile de produse lactate, iar prin achizitia Covalact, aceasta prezenta este mult intarita, cumparatorii fiind motivati sa achizitioneze produsele de la acelasi furnizor – efectul de portofoliu.

” Posibilitatile de alegere ale consumatorilor intre furnizorii de unt se rezuma la prezenta marcilor detinute de Lactalis/Covalact, Lidl si FrieslandCampina, ceilalti concurenti fiind de mici dimensiuni. Majoritatea retailerilor considera ca Lactalis va deveni unul dintre cei mai mari furnizori de produse lactate de pe piata din Romania, cu o putere de negociere care i-ar putea permite sa se comporte independent fata de alti competitori, de retaileri si de fermieri, cu efecte negative pentru clientul final.”, se arata in raportul Consiliului Concurentei.

Potrivit sursei citate, o posibila concentare economica pe aceasta piata ar putea avea efecte nefaste asupra consumatorului final datorita puterii de negociere detinute de grupul Lactalis. Aceste efecte se pot transfera la nivelul consumatorului, prin cresterea pretului untului, atat la vanzarea catre retaileri/magazine traditionale, cat si, indirect, la vanzarea catre consumatorul final.

Lactalis a cumparat Covalact SA si a obtinut controlului unic indirect asupra Lactate Harghita SA si Covalact-Prodserv SRL de la fondul de investitii Sigma Bleyzer la finalul lui 2016, la scurt timp dupa ce a preluat si producatorul autohton Albalact.

Covalact are doua unitati de productie a lactatelor, in Sfantu Gheorghe si Miercurea-Ciuc. De asemenea, detine un depozit logistic cu o capacitate de 1.400 de paleti deschis in 2012, conform ultimelor date.