Sectorul laptelui din Romania, in colaps

0
872

Crescatorilor de vaci din tara noastra le-a ajuns cutitul la os. Agricultorii cer in al 12-lea ceas ajutorul autoritatilor, altfel, spun ei, vor disparea fermele romanesti. 50 de bani pe litrul de lapte este ajutorul pe care fermierii nostri il cer pentru salvarea fermelor de crestere a vacilor de lapte.

Intre 0.70 bani si 1,25 lei a ajuns, in prezent, litrul de lapte la poarta fermei in tara noastra, in scadere cu aproape 40% fata de anii trecuti, dar, pe rafturile magazinelor, pretul nu a suferit nicio modificare la produsul finit.

Dorim sa tragem un semnal de alarma si speram sa fim auziti si intelesi de autoritati : daca fermierii nu sunt sprijiniti repede si substantial in urmatoarea perioada, Romania risca sa consume lapte din alta parte decat din Romania. Laptele la poarta fermei a scazut cu 30-4-% in ultima perioada, dar daca ne uitam pe raft, acolo unde avem produsul finit, nu exista nici o scadere, ci dimpotriva. Asta cu toate ca TVA-ul a fost scazut , iar pretul combustibilului este si el in scadere’, a subliniat Nicusor Serban, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci Holstein .

8,7 milioane de euro este ajutorul de stat oferit de Comisia Europeana pentru sectorul laptelui din tara noastra, bani care ar fi trebuit sa intre in conturile fermierilor de la finalul anului trecut. Mai mult, ca ajutor de minimis, 15.000 de euro trebuie sa primeasca anul fiecare fermier roman incepand din 2016 , nu o data la trei ani, cum era pana acum. Chiar si asa, fermierii spun ca este mult prea tarziu.

“Daca fac o socoteala, din cele 8,7 milioane de euro ce vin de la Uniunea Europeana ca ajutor, la mine la ferma ajung 3 euro pe cap de vaca. Adica… zero barat. Iar acest ajutor de minimis de 15.000 de euro s-ar putea sa fie pe post de coroane si jerbe”, a adaugat Nicusor Serban.

vaci_lapte

0,50 de bani pe litru de lapte , cred fermierii, ca este ajutorul de la stat care ar salva sectorul: “ Probabil ca 0,5 lei/litru de lapte conform ar fi un sprijin pentru o luna, doua, trei, atat cat va dura criza, ajutor care sa tina fermele pe linia de plutire, pana in momentul in care conditiile de piata se vor schimba”.

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, considera ca acest ajutor va avea doua repercusiuni asupra producatorilor din sectorul laptelui: “ Un efect de sustinere a fermierului roman pe perioada imediat urmatoare, sub forma de ajutoare temporare si ,al doilea efect, va fi scoaterea alba a productiei din Romania , fapt ce va impiedica toate aceste fluxuri de lapte la negru ce circula la ora actuala in piata”.

De asemenea, presedintele Asociatiei Baltata Romaneasca de tip Simmental, Zoltan Haller, pune si el pe tapet probleme cu care se confrunta in aceste momente : “ Suntem intr-un razboi deschis cu fermierii din Europa. Din pacate, ora exacta nu se da din Romania, se da din alta parte, dar trebuie sa facem fata pentru ca altfel ne vom desfiinta”.

In anul 2010, fermierii romani au beneficiat de un ajutor venit de la bugetul de stat de 0,30 de bani pe litrul de lapte,suma care a reusit sa tina pe linia de plutire sectorul laptelui din tara noastra.