facebook
Home Siesta 22 Martie- Ziua Mondiala a Apei

22 Martie- Ziua Mondiala a Apei

0
3162

website builder

Ziua mondiala a apei este celebrata anual la 22 martie, fiind o zi in care sarbatorim apa si in care supunem atentiei, lipsa apei la nivel mondial, care afecteaza o parte din populatia lumii.

Conferinta Natiunilor Unite asupra mediului inconjurator de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotarârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondiala a apei (World Water Day) (rezolutia 47/193).

Obiectivul marcarii acestei zile este de a sensibiliza populatia atât in privinta potentialului pentru o cooperare extinsa, cât si asupra raspunsurilor la provocarile cu care se confrunta managementul resurselor de apa, având in vedere cresterea cererii de acces la apa si la serviciile in domeniu.

Apa este un element central in cultura si religia tuturor civilizatiilor, reprezentand un element esential al dezvoltarii societatii. Traditiile culturale si valorile sociale determina modalitatea in care oamenii percep si gestioneaza apa in diferite regiuni ale lumii.

Apa este esentiala pentru sanatate si pentru supravietuire. Organismul uman poate rezista câteva saptamâni fara mâncare, insa nu poate rezista decat cateva zile fara apa. Igiena regulata a mâinilor este, de exemplu, unul dintre cele mai bune moduri de a evita imbolnavirea si de a preveni raspândirea microbilor.

Corpul uman, in medie, este alcatuit din 50-65% apa. In fiecare zi, fiecare persoana are nevoie de acces la apa pentru baut, gatit si igiena personala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda 7,5 litri pe cap de locuitor pe zi, pentru a indeplini cerintele minime ale oamenilor. O cantitate de aproximativ 20 de litri pe cap de locuitor pe zi va asigura nevoile de igiena personala si igiena produselor alimentare de baza.

apa1

Fiecare proces de fabricatie are nevoie de apa, lasand la o parte faptul ca unele industrii consuma mai multa apa decât altele. Spre exemplu, pentru a produce o coala de hârtie, sunt necesari 10 litri de apa, iar pentru fabricarea a 500 grame de plastic e nevoie de 91 de litri de apa. Se estimeaza ca cererea de apa globala pentru procesul de fabricatie din industrie sa creasca din 2000 pâna in 2050 cu 400%, ceea ce reprezinta foarte mult comparativ cu alte sectoare economice.

Apa si energia sunt intr-o strânsa legatura, deoarece este nevoie de apa pentru a genera energie, iar energia este necesara pentru a furniza apa. In prezent, mai mult de 80% din generarea de energie electrica se bazeaza pe electricitate termica.

Apa este necesara si in asigurarea alimentatiei, pentru irigatiile plantelor folosite in alimentatie, pentru asigurarea apei necesare animalelor si pasarilor, pentru procesul de fabricatie a produselor alimentare. Un studiu al ONU releva ca pentru a produce doua fripturi e nevoie de 15.000 de litri de apa.