Ucraina, un potential concurent puternic pentru sectorul romanesc al lactatelor

0
890

Cu investitori interesati in dezvoltarea unor forme asociative de productie si comercializare in domeniul lactatelor si cu un cost de productie al litrului de lapte de vaca de doar 0,18 litri, Ucraina ar putea deveni in viitorul apropiat un concurent regional puternic pentru sectorul romanesc al lactatelor.

Initiativa est-europeana pentru produsele lactate (The East European Dairy Initiative – EEDI) si-a tinut a congresul anual despre piata si industria produselor lactate din Europa de Est, la Kiev, Ucraina.

sectorul_romanesc_al_lactatelor_3Organizatorii au spus ca evenimentul a constituit un bun prilej de a discuta despre oportunitatile si constrangerile existente pentru consolidarea afacerilor in domeniul produselor lactate din Europa Centrala si de Est si a permis schimbul de bune practici si povesti de succes despre actualizarea standardelor sectoriale.

Politici pentru industria lactatelor si economia

Prima sesiune, centrata pe politicile industriale si economice aplicate in regiune s-a axat pe provocarile globale si regionale din sectorul produselor lactate pentru tarile din Europa Centrala si de Est (ECE).

Andrii Dikun, de la Consiliul Agricol din Ucraina, a subliniat ca principalele provocari din sectorul produselor lactate din Ucraina sunt reprezentate de faptul ca in aceasta tara se inregistreaza cel mai mic pret la lapte din intreaga lume, de existenta embargoului alimentar rusesc si de puterea de cumparare scazuta a ucrainenilor.

sectorul_romanesc_al_lactatelorAndrii Yarmak, de la Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO ) a facut public un raport privind oferta de lapte si fluctuatiile cererii in Ucraina. El a spus ca exista un surplus de peste 1 milion de tone de lapte in Ucraina, surplus care ar putea fi exportat pe piata internationala. Cu toate acestea, el a spus, ca posibilitatile export ale Ucrainei in domeniul produselor lactate sunt inca limitate de lipsa marketingului international al produselor ucrainiene de gen, de orientarea exclusiva a exporturilor ucrainiene catre CSI (Comunitatea Statelor Independente), precum si de calitatea scazuta a livrarilor de lapte.

Oportunitati pentru export

Provocarile pentru industria produselor lactate din tarile ECE au fost evidentiate de Nico van Belzen, din Federatia Internationala a Producatorilor de Lactate, cu sediul in Belgia. El a declarat ca productia de lapte la nivel mondial va creste cu 23%, pana in 2024, 75% din aceasta crestere urmand a fi inregistrata de Asia. El a mentionat ca China va stimula productia proprie pentru a ajunge la auto-suficienta in productia de lapte si ca India isi va consolida pozitia de exportator de produse lactate. In acest context, tarile din ECE vor fi in masura sa-si creasca exporturile de branza catre China, India si alte piete emergente.

sectorul_romanesc_al_lactatelor_6Oleg Dubis, de la Camera de Comert Polonezo-Ucraineana a remarcat ca Polonia si-a actualizat standardele sale din sectorul produselor lactate, ca urmare a integrarii sale in UE. Inainte de a adera la UE, Polonia a fost un importator net de lapte. Acum, mai mult de 30% din cantitatile de lapte si produse lactate obtinute in Polonia sunt vandute in afara granitelor tarii.

Cooperative ucrainene

Unii vorbitori au prezentat cele mai bune practici si povesti de succes in dezvoltarea cooperativelor, la nivel international.

Victoria Zinciuk, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat lansarea unui proiect comun al BERD si Universitatii din Wageningen privind transferul celor mai bune practici internationale, in dezvoltarea unor cooperative de producere si comercializare a produselor lactate pentru Ucraina.

sectorul_romanesc_al_lactatelor_7Constrangerile si provocarile cu care se confrunta dezvoltarea cooperativelor in Ucraina au fost evidentiate de Maxim Maximov de la Camera de Consultanta Agricola din Dnipropetrovsk, Ucraina. El a vorbit despre cadrul legislativ imperfect, despre conditiile fiscale inegale si despre accesul la sprijinul de stat pentru diverse forme de cooperare (productie si servicii), toate aceste caracteristici restrictionand dezvoltarea cooperativelor ucrainiene de produse lactate.

Comparatie intre tarile din Europa de Est

In sectiunea ”Managementul riscurilor si provocarilor in sectorul productiei de lapte” (The Dairy Farming: Challenges and Risk Management) au fost analizati factorii cheie ai dezvoltarii unei afaceri eficiente in domeniul productiei de lactate, pe baza studiilor comparative de caz pentru Ucraina, Estonia, Serbia si Georgia.

sectorul_romanesc_al_lactatelor_8Denis Sergienko, din cadrul Centrului de consultata al Asociatiei Producatorilor de Lapte din Ucraina, a prezentat o analiza financiara comparativa a productiei de lapte in tarile selectate. Datele arata ca cea mai mare productivitate se inregistreaza in Estonia, unde productia medie zilnica de lapte este de 33,1 litri pe vaca. Estonia este urmata de Serbia, cu o cantitate de 23,1 litri de lapte/vaca, Ucraina cu 22,9 litri si Georgia, cu numai 11,1 litri. Ucraina are cel mai mic cost de productie, de 0,20 $ (€ 0,18) per kg de lapte, dintre toate tarile avute in vedere in cadrul studiului comparativ.

Export regional

Participantii la eveniment au discutat despre oportunitatile regionale in cadrul global al productiei mondiale de lapte si produse lactate.

sectorul_romanesc_al_lactatelor_9Jiří Kopaček, de la Asociatia Producatorilor de Lactate din Cehia si Moravia Dairy Association, prognoza o crestere a concurentei la nivel mondial. In contextul crizei mondiale din domeniul produselor lactate, Kopaček crede ca pentru tarile din ECE exista oportunitati de crestere prin gasirea unor nise de piata in tarile in curs de dezvoltare prin exportul de produse cu valoare adaugata sau comode pentru consum.

Ca exemplu, Zenon Puciaty, de la cooperativa poloneza de lactate Mlekovita, a vorbit despre activitatea acesteia, constand in producerea de lapte praf, zer, branza si produse din lapte integral. Ponderea exporturilor in totalul vanzarilor cooperativei este de 25%, anticipandu-se o extindere livrarilor pe piete externe precum China, state din Orientul Mijlociu si alte tari din Asia.

In cadrul evenimentului a existat, de asemenea, o sesiune speciala dedicata laptelui de capra si produselor conexe.