Cosmin Pavel, LEGOFRUCT: Fructe si legume congelate – o piata de 40.000 t/an

0
2986
cosmin pavel

Consider ca piata romaneasca de legume si fructe congelate, fara cartofii pai, este de circa 40.000 t/an, din care doar 15% este acoperita de produsul romanesc”, arata Cosmin Pavel intr-o prezentare sustinuta in cadrul primei editii a EXPO CONFERINTEI “Produsul romanesc si valoarea lui pe piata”, eveniment organizat de revista Ro.aliment, in aceste zile la Hotel Sport, din Poiana Brasov.

Daca am livra pe piata la capacitate maxima am putea sa acoperim o cerere de 17.000 t/an. In Romania, marii procesatori in domeniu suntem noi si Frigorifer Tulcea, iar fata de importatori avem cel putin un avantaj de pret de 10 eurocenti pe kg/produs, avand in vedere costurile de transport generate de aducerea pe piata romaneasca a unor produse de import,” explica Cosmin Pavel.

LEGOFRUCT EXPERT este una dintre cele mai noi si moderne fabrici de legume si fructe congelate din Romania, pusa in functiune in anul 2008 in urma unei investitii de circa 5 milioane de euro. Principalul obiect de activitate este procesarea si conservarea legumelor si fructelor obtinute din agricultura conventionala si ecologica, autohtona si de import.

Fabrica este localizata in comuna Dumbravita, la o distanta de 0,5 km de intersectia dintre localitatile Timisoara si Lipova, pe centura de nord a municipiului Timisoara. Locatia usureaza traficul dinspre Europa centrala spre sudul Romaniei, Bucuresti, Bulgaria etc.

Suntem extrem de bine asezati fata de bazele legumicole din vestul tarii,” explica Cosmin Pavel.

Fabrica produce in tehnologie IQF (Individual Quick Frozen), piesa conducatoare care da capacitatea maxima de productie fiind un tunel de congelare rapida (Frigoscandia) cu capacitate de 3 tone / ora. Tunelul este deservit de o uzina de frig iar in aval de 4 linii de pregatire a materiei prime pentru congelare(Cabinplant), astfel: mazare verde, fasole verde, radacinoase/bulboase, fructe, instalatii industriale de curatire, prespalare-spalare, taiere, oparire, preracire.

legofruct2In amontele tunelului se gasesc instalatiile necesare pentru cantarirea si ambalarea automata, detector de metale etc. Instalatiile de ambalare permit livrarea in saci alimentari de 20 kg sau in pungi de plastic confectionate la dimensiunea dorita, din folie filmata pe o tehnologie complet automatizata. Logistica este asigurata prin patru depozite de pastrare la -18°C, utilaje de manipulat, cantare automate, precum si 2 rampe reglabile pentru livrari.

Productia de legume si fructe congelate romanesti este foarte mult ceruta pe pietele externe.

Totusi, domeniul nu este unul prea usor pentru cineva care doreste sa faca productie.

Nu-i usor sa fii antreprenor in Romania. Spre exemplu, am purtat discutii cu peste 100 de legumicultori banateni pentru a-i convinge sa ne devina furnizori, dar am reusit sa semnam contracte doar cu doi. Acum aducem materia prima din Dobrogea sau Muntenia. Pentru viitor ne gandim sa achizitionam un teren in zona Banatului, unde sa ne producem o mare parte din materia prima,” declara Cosmin Pavel.