Efectul Hexi Pharma: Pedepse dublate sau triplate, pentru alimente alterate – proiect

0
431

Comercializarea de alimente alterate sau de medicamente contrafacute, care prin efectele lor conduc la decesul unei persoane, ar putea fi pedepsita cu pana la 15 ani de inchisoare, prin modificarea mai multor articole din Codul Penal, care prevede in prezent o pedeapsa de maximum 5 ani.

Propunerea legislativa va intra in dezbaterea Parlamentului si prevede inasprirea pedepselor pentru falsificarea si comercializarea in acest fel a alimentelor, bauturilor, medicamentelor, metalelor pretioase sau altor produse comerciale, revenind la sanctiuni din fostul Cod Penal.

alimente5Astfel, prepararea de alimente ori bauturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vatamatoare sanatatii, expunerea spre vanzare sau vanzarea unor astfel de alimente sau bauturi, cunoscand ca sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, ar urma sa fie pedepsita cu inchisoare de la 1 la 8 ani, si nu cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, cum prevede Codul Penal in prezent.

Totodata, falsificarea sau substituirea altor marfuri sau produse, daca prin falsificare sau substituire acestea au devenit vatamatoare sanatatii, ar urma sa fie pedepsita cu inchisoare de la 2 la 10 ani. In prezent, pedeapsa prevazuta este inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Cele mai aspre pedepse sunt prevazute pentru punerea in consum public de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca a avut ca urmare imbolnavirea unei persoane.

Comercializarea unor astfel de produse s-ar pedepsi cu inchisoare de la 2 la 8 ani, iar, daca a avut ca urmare moartea, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 15 ani. Codul Penal actual pedepseste vanzarea de alimente, bauturi sau alte produse cunoscand ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii, cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

alimente6Proiectul de lege propune, de asemenea, ca vanzarea de medicamente si suplimente alimentare cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, sa fie pedepsita cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, fata de inchisoare de la 1 la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi cum este prevazut in prezent.

Pedepse de la 1 la 10 ani sunt prevazute si pentru vanzarea medicamentelor sau suplimentelor alimentare care nu au avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Comisiei Nationale de Bioetica a Academiei de Stiinte Medicale sau daca nu sunt controlate periodic in farmaciile care le pun in vanzare, sub raportul compozitiei si concentratiilor.

alimente7In ceea ce priveste regimul metalelor pretioase, falsificarea in orice mod a marcilor de titlu, a marcilor de garantie sau a marcilor de certificare, respectiv, folosirea marcilor de titlu, a marcilor de garantie proprie sau a marcilor de certificare false ori folosirea unor marci neinregistrate va presupune pedepse cu inchisoarea de la 1 la 4 ani, fata de 6 luni la 3 ani, respectiv de la 3 luni la 2 ani, cum prevede legea acum.

Propunerile de inasprire a pedepselor sunt explicate prin faptul ca falsificarea si contrafacerea marfurilor au devenit o afacere foarte profitabila, cu riscuri majore pentru sanatatea si securitatea vietii.

“Descoperirea recenta a afacerii cu dezinfectantii diluati, comercializati si utilizati in unitatile sanitare, institutii si alte persoane juridice, publice, este cel mai elocvent exemplu de pericolul social al unor fapte pe care Guvemul le-a bagatelizat, prin incriminarea lor fie ca simple contraventii, fie ca infractiuni sanctionate, de cele mai multe ori, tot cu amenda sau cu pedepse privative de libertate de la cateva luni la cel mult 2 ani (fata de vechiul Cod penal in care pedepsele, pentru astfel de infractiuni, erau de la 1 la 8 ani sau, cand s-a produs moartea, cu detentiune pana la 15 ani)”, este un argument adus in sprijinul proiectului de lege.

alimente9Documentul mentioneaza alimentele drept cele mai frecvent falsificate in Romania, de la carne si lactate pana la miere, cereale, paine , cafea sau bauturi precum vinul. Proiectul aminteste si de falsificarea unor marci inregistrate, denumirilor, siglelor ori desenelor industriale legal inregistrate, dar si a marcilor metalelor pretioase.