Home Stiri Legume-Fructe Marea Britanie: Industria fructelor se teme de criza fortei de munca post-Brexit

Marea Britanie: Industria fructelor se teme de criza fortei de munca post-Brexit

0
negocieri

Capsunarii sunt in continuare doriti in Marea Britanie. Industria fructelor din Marea Britanie face apel la guvern, pentru ca asigurarea cu forta de munca a domeniului, sa constituie un element central in strategia sa de Brexit.

Industria fructelor din Marea Britanie si-a exprimat serioase ingrijorari asupra capacitatii producatorilor de a putea accesa forta de munca necesara, post-Brexit. Reprezentanti ai organelor de conducere ai industriei fructelor au rugat insistent guvernul sa puna in practica mecanisme necesare asigurarii fortei  de munca din industrie.

Brexit2Membrii asociatiei din domeniu, British Summer Fruits au declarat ca au fost “foarte interesati” de rezultatul referendumului, adaugand ca in cazul in care se vor fixa limite pentru numarul cetatenilor din UE cu drept de a lucra in Marea Britanie in viitor, atunci trebuie sa fie introdus sistemul cu lucratori sezonieri, in locul actualului sistem ce functioneaza pe baza de permise de intrare.

“Decizia luata de electoratul britanic de a parasi UE va insemna ca acum exista un semn serios de intrebare asupra viitorului, in ceea priveste disponibilitatea unui numar suficient de lucratori sezonieri pentru a strânge cele 100.000 de tone de recolta anuala de fructe de padure, intre martie si octombrie”, a declarat presedintele BSF, Laurence Olins.

“In prezent, personalul sezonier este format in mod predominant din lucratori din UE, care calatoresc in mod liber in Marea Britanie in timpul acestei perioade. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in ciuda numeroaselor initiative sponsorizate de guvern, rezidentii din Marea Britanie nu doresc sa lucreze sezonier, in livezile si in fabricile noastre de ambalare.”

Brexit4Olins a subliniat faptul ca “toata viabilitatea industriei noastre nationale” va fi supusa unor riscuri importante, in cazul in care numarul de lucratori disponibili se reduce, adaugand ca producatorii ar fi in imposibilitatea de a satisface cererea, fara miile de lucratori sezonieri.

“Rezultatul probabil este faptul ca fructele vor fi importate la preturi ridicate si cu importante costuri de mediu, ambele aspecte nefiinf pre placul consumatorului din Marea Britanie”, a spus Olins.

“De asemenea, fermierii britanici ar putea decide sa transfere o parte din intreprinderile lor in nordul Europei, unde exista o oferta ampla de munca si terenuri adecvate. In ambele cazuri, s-ar inregistra un rezultat negativ pentru tara noastra, pentru economie si pentru consumator.”

Brexit8Acest punct de vedere a fost sustinuta si de Adrian Barlow, presedintele English Apples & Pears, a spus ca vizibilitatea dobandita de problema imigratiei in dezbaterea Brexit, face probabila o reducere viitoare a numarului de imigranti care vin in aceasta tara.

“Merele si perele sunt recoltate manual, lucru pentru care sunt necesari lucratori sezonieri”, a explicat Barlow.

“In ciuda eforturilor enorme ale cultivatorilor, eforturi care au inclus actiuni comune cu furnizorii de forta de munca, cu departamente guvernamentale si cu centrele de oferire a locurilor de munca, s-a dovedit a fi imposibil sa recruteze numarul necesar de britanici (chiar si intr-o proportie, cat de cat semnificativa), care sa lucreze in domeniu.

“Pe scurt, britanicii nu sunt pregatiti sa efectueze acest tip de munca. In consecinta, aproape toti lucratorii sezonieri sunt din strainatate, iar in prezent, in principal, din Europa de Est.

Brexit9“Sectorul de mere si pere are nevoie de aproximativ 12.000 de muncitori sezonieri pe an. Cu exceptia cazului in care acestia pot fi recrutati din strainatate, multi cultivatori vor fi nevoiti sa-si inceteze productia, ceea ce va afecta afacerile locale, economiile locale, economia nationala si va priva consumatorii de a beneficia de cele mai bune si gustoase mere din lume.

Este vital ca guvernul britanic sa ia in considerare cerinta esentiala pentru lucratorii sezonieri din strainatate, pentru a permite ca productia comerciala de mere si pere din Marea Britanie sa poata continua, si ca politicile de atragere a fortei de munca sa fie puse in aplicare in mod corespunzator.”

Skip to toolbar