Marea Britanie: Jumatate din merele din supermarket au peste un an

0
311

Cel putin jumatate din merele vandute in Marea Britanie ar putea avea o vechime de 6 luni – un an, deoarece soiurile straine consumate sunt stocate intr-un mod in care le este impiedicata coacerea atunci cand sunt livrate in Marea Britanie, relateaza publicatia Daily Mail.

Reteaua de magazine Asda a admis ca unele soiuri de mere pe care le vinde ca fiind proaspete au fost depozitate in conditii in care le este impiedicata coacerea intre 6 si 12 luni, practica utilizata de mai bine de un deceniu, de asemenea, si de mari retaileri precum Tesco si Sainsbury.

Doar o treime din merele consumate in Marea Britanie, in fiecare an, sunt cultivate aici. Restul sunt importate din tari indepartate precum Noua Zeelanda si Chile si trebuie sa fie transportate in Regatul Unit pe mare. Netratate, ele s-ar coace prea mult si si-ar pierde o parte nutrienti sau s-ar strica de tot. La scurt timp dupa ce au fost culese, fructele sunt plasate in depozite frigorifice la temperaturi de 2-4˚C, in atmosfera modificata, care previne de coacerea.

Sistemul, cunoscut sub numele de SmartFresh, stopeaza eliberarea de etilena, o substanta chimica produsa de fructe si legume, atunci când se coc. Acesta este utilizat in aproximativ 40 de tari, pentru depozitarea fructelor si legumelor, de la pere, prune si caise, la kiwi, rosii si avocado. Tehnologia, dezvoltata in SUA, in 1997, a revolutionat tehnicile de depozitare si a fost folosita de catre cultivatorii din ce in ce mai mult, pentru a prelungi durata de viata a produselor, a reduce cantitatea de deseuri si pentru a face culturile de sezon disponibile pe tot parcursul anului.

Opiniile expertilor sunt impartite asupra beneficiilor metodei, care a fost aprobata de catre UE in 2005. Unele cercetari arata ca fructele si legumele astfel pastrate pierd din nutrienti, ca urmare a timpului indelungat de stocare.

Programul de Cercetare Alimentara din Canada, a constatat ca nivelurile de antioxidanti si vitamina C din mere pot scadea in astfel de conditii. In consecinta, cumparatorii pot – fara sa-si dea seama – sa fie lipsiti pe deplin de beneficiile de a mânca ceea ce par a fi fructe si legume proaspete.

Totusi, cercetari realizate in Statele Unite si China arata ca pastrarrea produselor, cum ar fi caisele si rosiile folosind tehnologia SmartFresh nu numai ca previne deteriorarea fructului, ci, de asemenea, il ajuta sa-si pastreze un nivel mai ridicat de substante nutritive, cum ar fi licopenul.

Adrian Barlow, de la organizatia ”English Apples and Pears”, a declarat ca tehnologia permite cumparatorilor sa se bucure de mere proaspete pe tot parcursul anului.
“Exista intotdeauna dezbateri cu privire la masura in care merele stocate isi pierd elementele nutritive, a spus el. “Rezultatele sunt neconcludente, iar nivelul de antioxidanti din mere pot varia foarte mult, oricum, deci nu este ceva despre care consumatorii ar trebui sa isi faca griji.”