Lituania acționează pentru a limita grăsimile trans industriale

0
98

Lituania a elaborat un proiect de lege care va limita cantitatea de acizi grași trans produși în mod industrial (TFA) la o limită maximă de 2 g la 100 g din conținutul total de grăsimi, anunță Food Navigator.

Pentru alimentele cu un conținut total de grăsimi mai mic de 3%, limita maximă pentru grăsimile trans este de 10 g pentru 100 g din conținutul total de grăsimi.

Legea vizează de asemenea alimentele furnizate de firmele de catering, dar nu are în vedere și conținutul de grăsimi trans prezente în mod natural în alimentele de origine animală din categoria rumegătoarelor.

„TFA sunt un factor de risc semnificativ pentru bolile cardiovasculare, au un efect direct asupra debutului bolilor cardiovasculare și pot crește riscul unui atac de cord . În Lituania, ratele de prevalență și mortalitate ale bolilor netransmisibile sunt ridicate, cu mult peste media din țările UE”, se arată în proiectul de lege.

În 2015, bolile vasculare au fost cauza a mai mult de jumătate (56,5%) din totalul deceselor din Lituania. Mica țară de la Marea Baltică, cu o populație de 2,91 milioane, are, de asemenea, cea mai mare rată de mortalitate standardizată pentru cardiopatia ischemică, atât la bărbați, cât și la femei. În 2016, aceasta a fost responsabilă pentru mai mult de 700 de decese la fiecare 100.000 de bărbați și aproape de 500 de decese la 100.000 de femei. Acest lucru este comparat cu o rată medie a UE de 132 decese la 100.000 de locuitori.

mărciParlamentarii lituanieni au notificat la 29 iunie Comisia Europeană cu privire la respectivul proiect de lege. Un purtător de cuvânt al Ministerului lituanian al Sănătății a declarat că încă așteaptă să primească opinii, comentarii și recomandări din partea altor state membre și a Comisiei până în octombrie, iar ordinul să poată fi modificat pe această bază.

Cu toate acestea, este puțin probabil să existe obiecții, având în vedere că și alte state membre, precum Danemarca, Austria, Islanda, Letonia și Elveția au limitat grăsimile trans – cunoscute și sub denumirea de grăsimi artificiale trans – la același nivel de 2%.


Tot ce trebuie să știți despre grăsimi (și cum le puteți folosi în avantajul businessului dumneavoastră, pentru a oferi produse mai bune consumatorului final) aflați la INGREDIENTS SHOW, prima ediție a conferinței de specialitate ce își propune să creeze conexiuni între furnizorii de ingrediente și procesatorii din industria alimentară românească. Evenimentul va avea loc la Sovata, în perioada 6 -7 septembrie. Pentru taxa de participare și program, consultați această pagină.

Invitatul special al evenimentului este RAYMOND O’ROUKE – membru in board-ul EFSA | EUROPEAN FOOD SAFETY AUTHORITY