NegaWatt – o solutie de eficienta si energie durabila pentru industria alimentara

1
847

Mediul industrial si de business din Romania poate genera o dezvoltare si o crestere economica sanatoasa prin utilizarea energiei intr-un mod durabil.

Performanta energetica inseamna pentru companiile Dumneavoastra cresterea competitivitatii si a productivitatii, iar aceasta antreneaza un intreg mecanism in lant: companii de servicii energetice, producatori de echipamente si tehnologii de varf, furnizori de tehnologia informatiei, furnizori de energie, consultanti de marketing si imagine, banci, universitati etc.

Astfel, va prezentam un nou concept care devine pilon al valorii adaugate in compania Dumneavoastra: Negawattora (NWh) in loc de Megawattora (MWh), ca unitate de masurare a energiei economisite, pe care aveti posibilitatea sa o achizitionati chiar de la furnizorul de energie.

Acest concept este dezvoltat in premiera in Romania de catre compania clujeana Servelect, iar beneficiul major pe care Dumneavoastra il obtineti prin implementarea unui astfel de proiect este reprezentat de economiile de energie garantate. Acestea genereaza reduceri substantiale ale facturilor de utilitati, fara a afecta bugetul operational de cashflow al companiei Dumneavoastra.

Economiile de energie sunt masurate si vizibile pe termen lung, datorita utilizarii active a sistemului de masurare si verificare MOVI, compatibil cu Protocolul International de Masurare si Verificare a Economiilor de Energie a (IPMVP).

Iata cum arata noua abordare de achizitie a energiei si a economiilor de energie:

Negawatt - Servelect

Servelect se pozitioneaza ca furnizor de economii de energie (NWh), care are capacitatea de a detine vederea de ansamblu asupra cresterii productivitatii si optimizarii proceselor din compania Dumneavoastra. In acelasi timp, isi asuma contractual preformanta solutiilor implementate si functioneaza ca integrator de sisteme si solutii in relatia cu celelalte entitati implicate: finantatori – fonduri/banci, furnizori de tehnologie, furnizori de echipamente etc.

Achizitia de economii de energie prin conceptul NegaWatt, ofera transparenta in relatia cu Dumneavoastra ca Beneficiar, deoarece de la inceput Servelect agreeaza de comun acord cu Dumneavoastra un contract de performanta energetica – formula cea mai potrivita de finantare si de implementare a solutiilor, de asigurare a riscului, respectiv de masurare si verificare a economiilor de energie si bani. Astfel, beneficiati de un proiect integrat de eficienta energetica care produce valoare adaugata prin energie durabila.

Concret, luam cazul unei fabrici de produse lactate: in 2015, o evaluare energetica realizata de catre Servelect pune in atentia top-managementului un potential de crestere a eficientei energetice, cuantificat la 18% din valoarea costurilor si consumurilor energetice actuale.

Soltiile se intind pe un palier pornind de la reducerea pierderilor de caldura si de frig, recuperarea caldurii reziduale si optimizarea cazanului de abur, distributia adaptata la proces a agentului termic si a aerului comprimat, urmarirea si atingerea in timp real a tintelor optimizate de consum specific, pana la stocarea frigului, compensarea energiei reactive etc.

Fabrica este un organism viu si dinamic, producator de valoare adaugata si produse de calitate pentru consumatorii finali. Top-managementul decide la final de an sa achizitioneze economii de energie in cuantum de 80 NWh/luna, reprezentand 15% din factura de energie.
Din totalul energetic consumat anterior de 535 MWh/luna, regaseste astfel in factura uzuala doar 455 MWh/lunar, iar restul sunt economii de energie achiztionate la un pret redus sub forma de NegaWatt.

Servelect pune in practica solutiile identificate si garanteaza luna de luna obtinerea acestor economii. Avem astfel un transfer al beneficiului obtinut, din costuri in profit operational.

Atat in cazul companiilor din industria alimentara, cat si a producatorilor din alte ramuri industriale, energia durabila contribuie la cresterea business-ului prin investitii, nu doar prin consum de resurse.

Energia durabila devine astfel factorul determinant al dezvoltarii durabile.