Operatiunea Yellowhammer sau cum se pregateste Marea Britanie sa ramana fara alimente, in caz de Brexit fara acord

0
20
Brexit, Marea Britanie

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente si medicamente daca paraseste Uniunea Europeana fara un acord de tranzitie, riscand blocarea porturilor si o frontiera dura in Irlanda, se mentioneaza in documente oficiale publicate de Sunday Times.

Documentele prezentate avertizeaza ca 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Manecii „ar putea sa nu fie pregatite” pentru vamile franceze, ceea ce ar putea insemna aglomerarea porturilor timp de pana la trei luni, pana cand traficul se va ameliora.

Guvernul estimeaza, de asemenea, ca o frontiera dura intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda va fi probabila, intrucat planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi a fi nesustenabile, precizeaza ziarul Times.

„Intocmit in aceasta luna de Guvern sub numele de cod Operatiunea Yellowhammer, dosarul permite o privire rara in planurile secrete ale Guvernului pentru a evita un colaps catastrofal in infrastructura tarii”, scrie Times.

Brexit, ultima frontiera
Dupa trei ani de negocieri, Brexitul a ajuns in impas: in timp ce liderii spatiului intracomunitar refuza sa revina asupra termenilor acordului, premierul Boris Johnson s-a angajat sa iasa din blocul comunitar chiar si fara acord pe 31 octombrie.

Modul in care se va realiza desprinderea de Uniunea Europeana va fi probabil cea mai importanta decizie luata de Londra dupa Al Doilea Razboi Mondial, comenteaza Reuters.