Participarea ministrului Achim Irimescu la Consiliul Uniunii Europene – Agricultura si Pescuit, de la Luxemburg

0
289
ferme ecologice1, bioeconomie

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, a participat la inceputul acestei saptamani la cea de a 3487-a reuniune a Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit), care s-a desfasurat la Luxemburg.

Pe ordinea de zi s-a regasit propunerea de regulament al Consiliului de stabilire pentru 2017 a posibilitatilor de pescuit pentru anumite stocuri de peste si grupe de stocuri de peste, aplicabile in Marea Baltica. Romania a sustinut punctele de vedere exprimate in cadrul Grupurilor de lucru indeosebi faptul ca propunerea de adoptare de catre CE de acte delegate /de implementare poate fi inlocuita cu alta procedura care sa aiba la baza propunerile adoptate la nivelul Grupurilor de Coordonare Regionala (RCG). Romania recomanda coordonarea pozitiei cu cea a statelor din regiunea Mediteranei si Marii Negre, avand in vedere interesele comune specifice.

In ce priveste domeniul agricultura, pe agenda reuniunii s-a aflat o propunere de regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii si de modificare a Regulamentelor Uniunii Europene. Ca linie generala, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) saluta propunerile de revizuire a Cadrului Financiar Multianual 2014-2020 cu implicatii asupra regulamentelor PAC si sustine totodata necesitatea unei analize aprofundate a acestora. Totodata, MADR a transmis propuneri de modificare pentru fiecare Regulament in parte.
De interes deosebit pentru Romania, in cadrul dezbaterilor, au fost temele privind propunerea Omnibus, declaratia comuna privind inverzirea si situatia pietelor, subiecte pe marginea carora ministrul Achim Irimescu a avut interventii.

Consiliul Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) a avut loc in data 10 octombrie 2016.

INFORMATII SUPLIMENTARE

Interventiile ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu:
– Art. 267 al propunerii OMNIBUS – dezvoltare rurala
o Sustinem completarile si propunerile referitoare la definitia tanarul fermier si „data instalarii”; solicitam clarificari tehnice referitor la varsta tanarului fermier si managementul riscului
o Apreciem pozitiv modificarea legislatiei privind implementarea instrumentelor financiare (art. 45), insa in ce priveste fondul de rulment conditionarea stricta a eligibilitatii acestuia de o investitie finantata prin FEADR poate limita impactul sprijinului instrumentului financiar.
o In completarea propunerilor OMNIBUS, RO considera importanta cresterea cu 20% a ratei de sprijin pentru cooperativele care vor sa faca investitii in procesare, incurajand astfel asocierea si, implicit, realizarea de investitii colective in interesul membrilor. In acest mod se va asigura egalitate de tratament fata de formele asociative de beneficiari ai sub-masurii 4.1.

– Art. 268 al propunerii OMNIBUS– regulament orizontal
o Mentinerea prevederilor actuale privind Regula 50%/50%, care asigura partajarea in egala masura de catre Statele Membre (SM) si UE a consecintelor financiare ale nerecuperarii. Romania considera ca riscurile trebuie partajate asa cum si gestionarea este partajata, iar motivele pentru care nu pot fi recuperate sumele necuvenite pot exceda demersurilor intreprinse de SM.
o Stabilirea neregulii bazate pe gravitate este dificil de implementat in controalele administrative sau la fata locului. Astfel, consideram ca ar trebui stabilite norme in baza unor parametri sau limite de sume, in functie de obiectivele urmarite.

– Art. 269 al propunerii OMNIBUS – plati directe
o In ceea ce priveste fermierul activ, Romania apreciaza propunerile Comisiei care ar putea veni in sprijinul fermierilor si a administratiilor SM. In consecinta, ar putea fi de interes o simplificare a metodei actuale de stabilire a statutului de fermier activ.
o Propunerea de simplificare privind schema pentru tinerii fermieri este binevenita, insa ar putea fi completata cu eliminarea prevederilor privind cuantumul maxim/ ha (25% din SAPS). Astfel, SM pot acorda o plata/ha, rezultata prin raportarea plafonului alocat in acest scop la numarul drepturilor de plata/ha declarate. Incadrarea in plafonul maxim de 2 % se va face prin reducere liniara.
o Romania sustine introducerea unui nou paragraf la Art.52, privind sprijinul cuplat, cu conditia ca decizia privind utilizarea acestei optiuni sa apartina SM.

– Art. 270 al propunerii OMNIBUS – OPC (Organizatia Comuna de Piata)
o Pentru a asigura o consolidare a sectorului legume/fructe, RO sustine mentinerea sprijinului actual de 3,68% si posibilitatea rambursarii sprijinului de la UE astfel incat politica UE sa asigure conditii de echitate.