Patru noi alimente permise ca suplimentele alimentare, in aceasta vara

0
99

In aceasta vara, Comisia Europeana a validat comercializarea a patru produse alimentare noi, ca suplimente alimentare. Acestea sunt hidrolizatul lizozimei de albus de ou, sarea de chinona de pirolochinolina disodica, clorura de 1-metilnicotinamida si partile aeriene uscate ale Hoodia parviflora.

Dupa intrarea sa in vigoare la 1 ianuarie 2018, Regulamentul privind alimentele noi (UE 2015/2283) stimuleaza apetitul agroalimentar pentru inovare. In timp ce in douazeci de ani au fost permise numai 125 de ingrediente noi, alte patru au fost deja validate in martie si sapte au mai fost acceptate in aceasta vara.

Patru dintre acestea sunt autorizatii de introducere pe piata.
• Hidrolizatul lizozimei de albus de ou ca supliment alimentar. Acest ingredient contine mai mult de 80% proteine, in special di si tripeptide, molecule mult mai scurte decat lizozim (129 aminoacizi) si, prin urmare, mai usor de metabolizat. Dosarul a fost transmis de DSM pentru LumiVida, al carui scop este cresterea biodisponibilitatii anumitor aminoacizi, cum ar fi triptofanul.

• Sarea de chinona de pirolochinolina disodica ca supliment alimentar. Aceasta cerere a fost depusa de Mitsubishi Gas Chemical Company, care a obtinut cinci ani de protectie. In aceasta perioada, compania va fi singura capabila sa opereze acest ”Novel Food”, cunoscut sub numele de BioPQQ. Potrivit lui Mitsubishi, ingredientul imbunatateste sanatatea cognitiva.

Hoodia Parviflora

• Clorura de 1-metilnicotinamida (1-MNA) ca supliment alimentar. Acest ingredient dezvoltat de Pharmena beneficiaza de o protectie pe cinci ani. Potrivit societatii poloneze, 1-MNA ajuta la functionarea normala a endoteliului.

• Partile aeriene uscate de Hoodia parviflora ca supliment alimentar. Aceasta este o cerere de la Desert Labs. Societatea israeliana a obtinut protectia pe cinci ani pentru acest ingredient, care poate fi folosit ca un inhibitor al apetitului.