Piata berii din Romania a cunoscut o crestere moderata, in 2018

Conform anuntului facut de Asociatia Berarii Romaniei, piata berii a inregistrat, pe parcursul anului 2018, o crestere de 3% ajungand la un volum de 16,6 milioane hectolitri, volum ce a fost asociat cu un consum de 85 de litri de bere, pe cap de locuitor.

Totodata, segmentul berilor fara alcool se afla in crestere, cu 30%. In ce priveste ambalajele, sticla se afla in crestere cu 3,65 pp, in ultimii 4 ani, in timp ce volumul ambalajelor din plastic a scazut cu 5,83 pp, in aceeasi perioada.

“Este o crestere care se datoreaza in general diversificarii portofoliilor de produse, a varietatii tipurilor de bere pe care producatorii au pus-o la dispozitia romanilor, fapt ce a avut darul de a raspunde foarte bine preferintelor lor in materie de bere, dar si de a-i stimula sa experimenteze gusturi noi”, sustine presedintele Asociatiei Berarii Romaniei, Lucian Ghinea.

bere_ceai, artizanale, alcooliceProductia de bere este un stimul real in productia tarii noastre, iar datorita caracterului sau profund national, definit de productia locala in proportie aproximativa de 97% si 70% ingredient provenite din agricultura Romaniei, sectorul berii are o influenta pozitiva in primul rand asupra gradului de ocupare a fortei de munca, prin crearea, la nivel national, direct si indirect, a 85.000 de locuri de munca.

Productia de bere genereaza anual contributii importante la bugetul de stat, direct si indirect, precum si un nivel ridicat de valoare adaugata in cadrul tuturor activitatilor conexe.

“Preferintele romanilor in materie de bere fara alcool sunt in crestere, urmand chiar trendul european de consum. Desi un segment cu o pondere mica pe piata, berea fara alcool a inregistrat anul trecut o crestere record in Romania. Acest rezultat confirma integrarea berii in mai multe situatii de consum, romanii alegand sa nu renunte la bautura lor favorita, nici atunci cand sofeaza sau se afla in pauza de masa, in timpul saptamanii de lucru”, subliniaza directorul general al Asociatiei Berarii Romaniei, Julia Leferman.