Restructurarea pietei regionale associate cresterii preturilor la zahar in UE

0
13

De la minimele istorice inregistrate anul trecut, preturile spot la zahar au inceput sa isi revina in Uniunea Europeana, in timp ce preturile la nivel global stagneaza, fapt ce determina o accelerare a importurilor in unul dintre putinele spatii geografice ale lumii, unde productia scade.

Piata zaharului din Uniunea Europeana marcheaza un proces de restructurare. Grupul german Suedzucker, cel mai mare producator din Europa, intentioneaza sa inchida cinci fabrici in sezonul urmator, pentru a contracara astfel supraproductia de zahar, care a crescut in perioada 2017-2018, dupa ce UE a eliminat cotele de productie si export.

Conform datelor furnizate de S&P Global Platts, la sfarsitul lunii martie preturile spot la zahar, in Uniunea Europeana, erau de 422 euro/tona, in timp ce preturile globale la bursa ICE sunt de 330 dolari/tona, in prezent.

Cresterea preturilor este motivate de recolta slaba din UE, care a lasat productia pentru sezonul 2018-2019 la aproximativ 18 milioane de tone, cu circa 3 milioane de tone mai putin fata de sezonul anterior. Simultan, datele Comisiei Europene arata ca stocurile de zahar au crescut la 12,7 milioane de tone, la sfarsitul lunii ianuarie, de la 15,2 milioane de tone, in aceeasi perioada a anului 2018.

“Piata UE revine gradual la o situatie de echilibru, ceea ce este incurajator. Nimeni nu face profit la preturile actuale”, arata consultantul Julian Price, fost trader la ED&F Man.

Mega ImagePe de alta parte, analistul Agritel, Francois Thaury, atentioneaza asupra faptului ca importurile de zahar in Uniunea Europeana sunt in crestere. Datele Comisiei Europene mentioneaza ca importurile de zahar in UE au ajuns, in luna ianuarie a acestui an, la 163.000 de tone, aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Pentru piata din afara Uniunii Europene, diminuarea productiei intr-o zona importanta pentru consumul de zahar, cum este Europa, reprezinta un beneficiu pentru exportatorii aflati in cautare de noi piete.

Analistii anticipeaza ca piata mondiala a zaharului sa inregistreze un deficit de 1,9 milionane tone, in sezonul 2019-2020, insa tinand cont ca acest deficit apare dupa mai multi ani de surplus, preturile vor ramane la nivel scazut, stocurile actuale fiind suficiente.