Portii mai mici dar cu valoare adaugata mai mare, brutarii cu optiune de servire a mesei, hoteluri cu produse de patiserie proaspat coapte, inghetata artizanala preparata in fata clientului, torturi fara zahar, paine fara gluten sau deserturi fara lactoza. Acestea sunt doar cateva din tendintele prezentate anul acesta la GastroPan ca generatoare de trenduri in panificatie, cofetarie si HoReCa.

Aradul a gazduit, in perioada 28-30 martie 2019, editia a XI-a a expozitiei internationale GastroPan, care a reunit aproape 21.000 de antreprenori, specialisti, furnizori din industrie de profil.

In cele 4 sali expozitionale totalizand 7.200 mp, 133 de furnizori de talie mondiala si-au prezentat inovatiile tehnologice, echipamentele, ingredientele, ustensilele, solutiile si ideile de afaceri.

Circa 40% dintre expozanti au sosit din 22 de tari cu traditie in domeniul panificatiei, cofetariei si gastronomiei, atrasi fiind potentialul pietei romanesti, pe care activeaza peste 20.000 de firme.

GastroPan 2019 in cifre:

  • 20.926 de vizitatori, 92% dintre ei activand intr-o companie cu profil panificatie-cofetarie-HoReCa;
  • 133 de furnizori de talie mondiala din 22 de tari, si-au expus inovatiile la standurile GastroPan;
  • 16 puncte in care s-au desfasurat permanent diverse demonstratii si ateliere practice;
  • 108 brutari, cofetari si bucatari din toata tara s-au intrecut la Concursurile GastroPan;
  • 8 asociatii profesionale partenere, interne si internationale, care au sprijinit expozitia;
  • 18 de parteneri media si zeci de reprezentanti mass-media care au reflectat evenimentul.

Mai mult gust si mai multa tehnologie
Comparativ cu anii anterior, la standurile expozantilor GastroPan 2019 s-a observat o crestere in privinta calitatii produselor si serviciilor din domeniu.

Producatorii urmaresc sa asigure valoarea nutritionala, gustul si prospetimea produselor, iar in ceea ce priveste tehnologia, tendinta este digitalizarea si automatizarea productiei, pentru a substitui deficitul de forta de munca. Latura comerciala a acestor afaceri cunoaste o imbunatatire continua, observandu-se accentul mare pe care operatorii il aloca interactiunii directe cu consumatorii.

La fel de cautate au fost tehnologiile compacte si multifunctionale, dar si echipamentele cu un design modern, care pot fi incluse in mobilierul locatiilor, deservind astfel tendinta de productie la vederea consumatorilor.

Tendinte care au caracterizat GastroPan 2019
Tendinta de orientare a populatiei catre o alimentatie sanatoasa, scaderea consumului, dar si influentele internationale determina brutariile, cofetariile si restaurantele romanesti sa isi adapteze produsele si serviciile la nevoile consumatorului modern, iar standurile GastroPan au reflectat din plin aceste trenduri.

Inghetata preparata in fata clientilor
Gelateria este un domeniu in plina dezvoltare in tara noastra, iar producatorii de echipamente si ingrediente sprijina producatorii de pe acest segment oferind produse de calitate ridicata si un contact mai strans cu consumatorii.

Aici flexibilitatea si transparenta sunt cuvintele de ordine: prepararea inghetatei artizanale se desfasoara la 2 metri de vitrina din care serveste inghetata – vitrina care la randul ei poate avea in dotare chiar si cuve transparente. Gusturile disponibile sunt infinite, furnizorii oferind producatorilor posibilitatea de a introduce elemente surpriza in retete pentru un plus de originalitate.

Portii mai mici, valoare nutritiva mai mare
“Mai putin inseamna mai mult” – asta ar fi deviza pe care o urmeaza industria alimentara, in conditiile declinului demografic si a atentiei sporite alocate de consumatori alimentatiei sanatoase. Desi din punct de vedere cantitativ consumul scade, valoare adaugata creste, iar producatorii sunt atenti la acest trend.

Pretul a fost depasit demult in topul factorilor care dicteaza decizia de cumparare in randul clientilor. Calitatea materiilor prime si modul de procesare sunt cele care conteaza. Datorita nevoilor speciale ale pietei, nisa produselor fara gluten, lactoza sau zahar cunoaste o dezvoltare accelerata si un potential pe masura.

Dispare granita dintre un magazin de paine si un restaurant
In ultimii ani brutariile si cofetariile au investit masiv in dezvoltarea punctelor comerciale proprii, luand nastere asa-numitele locatii hibride. Clientii s-au obisnuit cu ideea ca, odata cu achizitia painii de la magazinul preferat, sa petreaca timp de calitate savurand o cafea, o gustare sau o prajitura intr-o atmosfera prietenoasa.

La randul lor, hotelurile si restaurantele au inceput sa produca in bucatariile proprii anumite deserturi, astfel incat oaspetii sa petreaca mai mult timp in locatie bucurandu-se de produse proaspete la orice ora din zi.

Automatizarea si robotizarea – solutii la criza de personal
Furnizorii de utilaje au venit la GastroPan cu solutii care sa reduca dependenta marilor producatori de forta de munca care se gaseste tot mai greu. Astfel, a facut senzatie un robot care asigura prin miscari complexe programabile anumite faze din procesul tehnologic, inlocuind astfel munca operatorilor umani.

Au mai fost prezentate si alte utilaje cu diverse grade de automatizare capabile sa reduca sau chiar sa elimine nevoia de personal. In general, in domeniul utilajelor, usurinta in utilizare, multifunctionalitatea, dimensiunile compacte si consumul redus de energie au caracterizat echipamentele expuse la eveniment.

Incep deja pregatirile pentru GastroPan 2020
Organizatorii tin sa multumeasca inca odata tuturor expozantilor, vizitatorilor, asociatiilor de specialitate, concurentilor, membrilor juriului si partenerilor care au sustinut desfasurarea acestui eveniment, care si-a reconfirmat pozitia de expozitie de referinta in sud-estul Europei.

Urmatoarea editie a expozitiei se va desfasura in primavara anului 2020.Talentul si eforturile s-au transformat in arta la Concursurile GastroPan 2019

Cele mai bune brutarii, cofetarii si restaurante din tara si-au trimis specialistii sa isi intreaca talentele in cadrul Concursurilor GastroPan, desfasurate in perioada 28-30 martie la Arad. Gustul, inovatia, caracterul artistic, folosirea ingredientelor sanatoase, tehnica folosita la realizarea produselor si aspectul au fost principalele atribute ale produselor si pieselor artistice prezentate in concurs. Expozitia GastroPan este un eveniment international, iar in acest an si Concursurile GastroPan s-au ridicat la nivel international, mai multi concurenti au venit din strainatate si au fost acordate si premii internationale. In cele ce urmeaza, va prezentam castigatorii celor 9 categorii ale Concursurilor GastroPan 2019.

PANIFICATIE-PATISERIE

La sectiunea PANIFICATIE, la fel ca si in anii anteriori, atat brutarii artizani, cat si producatorii industriali de paine au avut sansa de a castiga trofeul Painea Anului 2019, in doua categorii diferentiate in functie de cantitatea produsa si metodele de fabricatie – artizanale sau industriale. Painea cu 10 tipuri de faina si 10 tipuri de seminte, realizata de GNF Bakery din Constanta a castigat vineri, 29 martie, trofeul Painea Anului 2019 realizata artizanal. In cadrul aceleiasi competitii, Brutaria Bocskor din Harghita a castigat Trofeul Painea Anului 2019 produsa industrial, cu o paine de secara fara drojdie, cu cartofi.

Pe langa cele 2 trofee Painea Anului 2019, au fost decernate premiile pentru cele mai inovatoare paini si produse de patiserie, dar si pentru cele mai impresionante piese artistice realizate din aluat de panificatie. In acest an s-a mai acordat un premiu international pentru inovatie (Innovative Bread of the Year), reprezentantului brutariei Pedró din Ungaria, Takó Zoltán, pentru painea artizanala numita ”Geanta norocului”.

Cea mai buna paine industriala nu are drojdie si contine cartofi si secara
Painea de secara cu cartofi, fara drojdie, realizata de Bocskor István de la Brutaria Bocskor a fost cea mai buna paine fabricata pe cale industriala in viziunea juriului de specialitate format din specialisti si maestri brutari din tara si din strainatate.

O maia speciala, ingredientele naturale si timpii de dospire si pre-dospire sunt principalele secrete care asigura gustul, structura si consistenta acestei paini, dupa spusele brutarului care a dezvoltat produsul.

Painea artizanala a anului are 10 tipuri de seminte si fainuri
Trofeul Painea Anului 2019 realizata artizanal i-a revenit reprezentantului firmei GNF Bakery Products, Geambazu Domnica, pentru o paine speciala cu 10 tipuri de faina si 10 tipuri de seminte: Painea 10-10 cu faina de teff. Painea este obtinuta dintr-un amestec de 10 tipuri de faina cu proprietati nutritive si contine o gama variata de seminte care contribuie la alimentatia sanatoasa: in, dovleac, mac, susan, chimen, quinoa, canepa, floarea soarelui, chia, psyllium. Tematica categoriei a fost Traditie si provocari in secolul 21.

Produse de patiserie pentru generatia Millenials
La aceasta categorie concurentii au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie pe care-l considera vandabil generatiei de adulti tineri din mediul urban. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul de patiserie umplut cu spanac, usturoi si piept de pui realizat de catre Tarr György de la Brutaria Pedró, Ungaria.

Arta din aluat de panificatie
La sectiunea Panificatie a fost premiata si cea mai impresionanta creatie artistica din aluat de panificatie. Tematica creatiilor a fost Vesnicia s-a nascut la sat. Castigatorul  categoriei a fost Tarr György de la brutaria Pedró din Ungaria, cu creatia artistica inspirata de credinta crestina.

Castigatorii Sectiunii Panificatie-Patiserie

Painea Anului 2019 realizata artizanal

Locul I: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanta

Locul II: Bocskor István – Brutaria Bocskor, Sanmartin

Locul III: Diamantis Papapanagis – Rawoil Import srl, Maracineni

Premiu special: Beldiman Samson Giorgian (Adriana Bolgiu SNC, Urlati), Gál Rozália (Brutaria Bocskor, Sanmartin), Geambazu Nicolae Florin (Megasimitis, Constanta)

Painea Anului 2019 fabricata industrial

Locul I: Bocskor István – Brutaria Bocskor, Sanmartin

Locul II: Rosu Gabriela – Vel Pitar, Bucuresti

Locul III: Chioreani Florin – Ardelean Adrian Company, Lugoj

Premiu special: Barsan Csaba – Brutaria Bocskor, Sanmartin

Produse de Patiserie

Locul I: Tarr György – Brutaria Pedró, Sokorópátka, Ungaria

Locul II: Barsan Csaba – Brutaria Bocskor, Sanmartin

Locul III: Anca Mihaela Matei – Matei Anca Mihaela II

Premiu special: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanta

Creatie Artistica din Aluat de Panificatie

Locul I: Tarr György – Brutaria Pedró, Sokorópátka, Ungaria

Locul II: Geambazu Nicolae Florin – Megasimitis, Constanta

COFETARIE

La sectiunea COFETARIE din cadrul competitiilor au concurat numerosi cofetari, artisti si decoratori de torturi din toata tara.

Tortul Anului 2019
Pentru castigarea trofeului Tortul Anului 2019 concurentii au fost provocati sa dezvolte un tort dietetic, inovativ cu o denumire originala tematica categoriei fiind: Torturile dietetice. Cel mai bun tort dietetic a fost creat de Geambazu Domnica si are blat din faina de ovaz, zahar de stevie, lapte de quinoa BIO, seminte de in si pudra naturala de maca, precum si mousseuri din rodie, branza dietetica, soc, morcov si telina. Premiul international, Cake of the Year, a fost castigat de Ciobaniuc Vasilica. Tortul ei, numit Nasa Cake contine chlorella si spirulina.

Premiatii categoriei:

Tortul Anului 2019 – locul I: Geambazu Domnica – GNF Bakery Products, Constanta

Cake of the Year: Ciobaniuc Vasilica – Megasimitis, Constanta

Locul II: Chitu Vasile – Confiden Travel, Pitesti

Locul III: Serbu Camelia Irina

Premiu special pentru inovatie: Stefan Alexandru – Moncris Srl

A fost acordat un premiu special pentru inovatie d-lui Stefan Alexandru de la Moncris Srl. La tortul lui, numit Bios Cake, a folosit bioceluloza, iar folosirea biocelulozei intr-un preparat este o premiera in Romania. Sponsorul Bronze al Concursurilor GastroPan 2019, Puratos Prod, a oferit castigatorului premiului special un seminar de ciocolaterie de 2 zile in Belgia, la sediul Puratos Prod.

Frumusetea Provence-lui in pasta de zahar
La aceasta categorie concurentii au prezentat o piesa artistica compusa din elemente structurale si decorative obtinute exclusiv din pasta de zahar, montate pe o macheta artificiala (polistiren). Formele, decorurile si culorile folosite au fost realizate din pasta de zahar, respectand tematica impusa. Tematica creatiilor din pasta de zahar a fost Frumusetea Provence-lui vazuta de artistul cofetar.

Cea mai reusita creatie artistica din pasta de zahar a fost inspirata de campurile de lavanda, lanurile cu floarea soarelui, morile de vant – parte integranta a peisajului Provence-lui. Creatia a fost realizata de Velniceriu Ionela de la Megasimitis, Constanta. Premiatii categoriei:

Locul I – international: Velniceriu Ionela – Megasimitis, Constanta

Locul I: Nistor Cristina – Belpan, Suceava

Locul II: Solovastru Radu Calin – Deliciile Kronstadt, Brasov

Locul II: Mihut Flavia

Locul III: Egyed Nora

Locul III: Orosz Krisztina

Cea mai reusita creatie artistica din ciocolata este o sculptura din ciocolata: ”Chemarea Marii”
La aceasta categorie au fost prezentate piese artistice compuse din elemente structurale si decorative obtinute exclusiv din ciocolata, montate pe o macheta artificiala (polistiren). Formele, decorurile si culorile folosite erau din ciocolata. Tematica creatiilor din ciocolata a fost la libera alegere a participantilor. Cea mai frumoasa creatie artistica din ciocolata a fost realizata de Nistor Cristina de la Belpan Srl, Suceava.

GASTRONOMIE

In cadrul Concursurilor GastroPan 2019 s-a premiat cel mai reusit, apetisant, elegant, estetic si sanatos platou culinar pregatit individual si in echipa, precum si cele mai uimitoare creatii artistice ale celor mai talentati sculptori in fructe si legume. Cei mai talentati bucatari din Romania au participat la categoriile sectiunii gastronomie a Concursurilor GastroPan, aflati cine sunt castigatorii categoriilor Platouri culinare reci si Sculptura in legume si fructe!

Platouri culinare reci estetice si preparate traditionale romanesti
La aceasta categorie, participantii care au concurat individual au avut sarcina de a pregati un platou festiv pentru 8 persoane pe baza de carne, cu trei piese de baza, trei garnituri, trei sosuri si o salata, precum si un desert de restaurant pentru 2 persoane. Echipele de bucatari, in afara de platoul festiv si desertul de restaurant, trebuiau sa pregateasca si un platou cu un preparat  traditional romanesc pentru 4 persoane si o portie montata pe o farfurie.

Locul I la individual a fost castigat de Gheorghe Ciutacu de la Ramada, Sibiu. Castigatorul a pregatit un platou festiv cu duet din piept de rata si muschiulet de iepure usor caramelizat cu lemn dulce si ghimbir, in mantie de morcov cu carbune vegetal, antricot de cerb marinat in juice de portocala cu lemongrass presat si usor afumat, in mantie de branzeturi cu ierburi, precum si trilogie din mousse de curcan, cu limba de vitel si muschiulet de berbecut, in mantie de prosciutto crudo. Desertul de restaurant era o bavareza de pere cu crumble de alune si quinelle de rosie cu busuioc si miere, sos Anglaise cu mazare.

La categoria Platou festiv pregatit de catre o echipa de bucatari castigatoarea a fost echipa formata din Gabor Sabina si Negoi Alin bucatarii de la Belvedere din Brasov. Bucatarii au prezentat un platou cu diverse preparate sofisticate precum ”savarina” din piept de pui, jeleu din suc de morcov cu portocala, muschiulet de caprior, terina din muschi de vita cu ficat de rata, panna cotta din branza de capra cu rosii pe biscuiti din rosii cu crema de masline, dovleac copt cu piept de rata deshidratat sau pateu din mix de ciuperci.

Preparatul traditional romanesc pregatit de echipa era un preparat inspirat de o reteta din Delta Dunarii si poarta numele de fantezie ”peste munte-mare”, fiind un preparat din calcan de Marea Neagra si pastrav din Tara Barsei.

Desertul de restaurant al echipei era un desert pe baza de nuca, caramel si ciocolata, jofra pe tarta din salam de biscuiti, ”coji de nuci” umplute cu crema de branza si busuioc, cornulet cu osanza de porc, umplut cu pasta din rahat si lamaie si fructe proaspete.

Lista castigatorilor:

Locul I (individual): Gheorghe Ciutacu – Ramada Sibiu, Sibiu

Locul I (echipa):  Gabor Sabina, Negoi Alin – Belvedere, Brasov

Locul II (individual): Cosmin Bogdan – Restaurant DOR, Brasov

Locul II (individual): Bejenaru Marinica Vasilica – Regalina Natural, Bran

Locul II (echipa): Vitelaru Sergiu Mihai, Ciobanu Florin Iulian – P&P International, Brasov

Locul III (individual): Cicalau Cristian – Hotel President, Arad

Locul III (individual): Toth Robert – Amand Bar&Lounge, Arad

Locul III (echipa): Bejenaru Marinica Vasilica, Antochi Paul Andrei – Regalina Natural, Bran

Opere de arta la categoria sculptura in legume si fructe
La aceasta categorie, concurentii au avut sarcina de a sculpta piese artistice din fructe si legume avand tematica ”Pasari si flori”.

Cea mai frumoasa creatie artistice a fost sculptata de catre Manea George de la Panda Express Food din Constanta.

Locul II i-a revenit d-nei Verdes Liliana din Alba Iulia.

Felicitari concurentilor pentru ingeniozitate, talent si profesionalismul cu care s-au pregatit pentru aceasta competitie si multumiri pentru ca au demonstrat ca meseria de brutar, cofetar si bucatar este mult mai mult decat pare si ca talentul si eforturile se pot transforma in arta! Multumiri juriului care desi a avut o sarcina foarte dificila, a reusit sa clasifice lucrarile spectaculoase din concurs.

Multumim sponsorilor Concursurilor GastroPan 2019 care au sprijinit talentele din panificatie, cofetarie si gastronomie, oferind premii valoroase concurentilor. Sponsorul Gold al Concursurilor GastroPan 2019 a fost Snick Ambalaje si Consumabile, iar Sponsorii Bronze au fost Cursurile PanGastRo, Puratos Prod, Green Sugar, B&B Super Import SRL-Wilton Romania si Autotherm.

Concursurile GastroPan, organizate de Asociatia PanGastRo, s-au desfasurat in cadrul expozitiei cu acelasi nume, in intervalul 28-30 martie 2019, la Expo Arad.

Urmatoarea editie a Concursurilor GastroPan va avea loc in primavara anului 2020. Detalii pe www.gastropan.ro.