La nivel mondial, oferta de lapte a stagnat in primul trimestru al acestui an

0
56

Conform raportului lansat de Rabobank si publicat de Dairy Quarterly, in primul trimestru din 2019 cei mai mari exportatori de produse lactate din lume au inregistrat un blocaj. In aceeasi perioada, SUA s-a prezentat cu o piata mixta, alternanta.

De la inceputul anului 2019, industria laptelui se confrunta, la nivel global, cu probleme ce tin de aprovizionare. Motivele diverse variaza in functie de piata, insa includ cresterea economica mai scazuta, preturile mai ridicate, vanzarile cu amanuntul nesatisfacatoare, conditiile geopolitice si provocarile climatice.

Conform raportului Rabobank, presiunea asupra productiei de lapte va fi resimtita in prima jumatate a anului 2019, putand sa atinga cel mai scazut nivel, din 2016 pana in prezent. Au fost enumerate ca principale cauze Brexit-ul si provocarile meteorologice cu care se confrunta Argentina si Noua Zeelanda, elemente care cresc presiunea asupra aprovizionarii, cauze ce vor influenta productia de lapte si in urmatoarele luni.

ajutoruluiDatele din primele doua luni ale anului indica faptul ca SUA a inregistrat scaderi in ceea ce priveste volumul la iaurt (-2%), branza topita (-3,9%) si lapte pasteurizat (-4%). S-au inregistrat insa cresteri la branzeturile naturale (+3,8%) si unt (+4%), urmare a preturilor cu amanuntul mai mici.

Se preconizeaza ca SUA va avea un excedent mic de produse lactate exportabile, in prima jumatate a anului 2019, productia crescand insa pe tot parcursul anului acesta, urmare a presiunii mari a cererii interne.

Plecand de la datele furnizate de USDA, raportul anticipeaza o crestere a preturilor cu amanuntul la produsele lactate (+2,5%) in 2019, dupa opt ani, fiind superioare ratei istorice (+2%).

Preturile ridicate la vanzarea cu amanuntul, o crestere economica usoara si o cerere ridicata de servicii alimentare, vor fi factorii ce vor conduce la scaderea cererii interne a produselor alimentare din SUA, anul acesta.