Piața românească a suplimentelor alimentare, un domeniu extrem de dinamic

0
398

Domeniul vitaminelor și suplimentelor alimentare reprezintă una dintre cele mai dinamice categorii din segmentul produselor destinate îmbunătățirii și/sau menținerii sănătății consumatorilor atât în ceea ce privește inovația, cât și în ceea ce privește lansarea de noi mărci sau combinații de produse, se arată într-un studiu al companiei de cercetare a pieței Euromonitor International.


Noi tendințe pe piața românească, dar și cum s-ar putea schimba domeniul legislativ pentru comerțul cu suplimente alimentare, veți putea identifica la seminarul SAPS (suplimente alimentare și produse ale stupului | 6 iulie, București). Aflați din vreme ce implică modificările legii, pentru a le putea întâmpina cu ușurință! Atenție! Locurile sunt limitate! Pentru înscrieri, dați click aici.


Creșterea vânzărilor (în valoare) a fost moderată în 2016, având în vedere scăderea ratei TVA pentru produsele alimentare în general de la 24% la 9%, în a doua jumătate a anului 2015, măsură de care au beneficiat inclusiv suplimentele alimentare. Destul de mulți producători care vând în România vitamine și suplimente alimentare au profitat de reducerea prețurilor și și-au promovat intens mărcile, fie ele noi sau unele deja prezente pe piață, subliniind prețul scăzut aplicat începând cu 2015/2016.

În comparație cu perioada 2010-2015, când vânzările au crescut în valoare cu un ritm mediu anual compus de creștere (CAGR) de de 11%, în 2016 expansiunea pieței din punct de vedere valoric a fost semnificativ mai mică, creșterea fiind de doar 5% în 2016 față de 2015.

Peisaj competitiv

Biofarm este liderul de piață în domeniul vitaminelor și suplimentelor alimentare, cu o cotă de piață de 6% (din punct de vedere valoric/al valorii vânzărilor) în 2016. Compania românească are peste 95 de ani de experiență în producția de vitamine și suplimente alimentare, având performanțe remarcabile în această arenă. Ea a înregistrat o creștere de 13% a veniturilor sale din vitamine și suplimente alimentare în 2016. Portofoliul larg de produse vândute de companie și inovația continuă în dezvoltarea de noi produse i-a asigurat poziția de lider în această categorie.

Perspective

În perioada de prognoză, vânzările de vitamine și suplimente alimentare se așteaptă să evolueze la un ritm mediu anual compus de creștere (CAGR) de 5% la prețuri constante 2016. Creșterea moderată (mai lentă decât cea înregistrată în perioada anterioară) se datorează faptului că această categorie se apropie de faza de maturitate. Datorită numeroaselor lansări de produse noi, în ultimii doi ani, suplimentele alimentare se preconizează să crească mai repede decât vitaminele la un CAGR de 6% comparativ cu 2% CAGR (la prețuri constante 2016) pe parcursul perioadei de prognoză.