Modificări controversate aduse legislației privind etichetarea produselor lactate

0
649

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege care elimină obligativitatea ca etichetele produselor lactate să prevadă procentul de lapte praf conţinut şi îmblânzeşte sancţiunile pentru vânzarea de lapte proaspăt pentru consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte, informează agenția de presă MEDIAFAX.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 88/2016 privind stabilirea unor măsuri suplimentare obligatorii pentru etichetarea laptelui proaspăt pentru consum şi a produselor lactate a fost adoptat cu 217 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi 48 „abţineri”.

prafPotrivit Digi24, pe eticheta laptelui şi a produselor lactate va trebui să fie specificată ţara de origine sau locul de provenienţă a laptelui cu ponderea cea mai mare şi numele operatorului economic procesator al laptelui.

Totodată, legea va da dreptul să fie inscrisă pe ambalaj denumirea de „produs natural” doar dacă laptele nu conține deloc lapte praf. Denumirea de „produs românesc” va putea fi înscrisă doar dacă laptele provine de la procesatori și producători autohtoni.

Nu este exclus, însă, ca măsura să nască o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Deși pe piață sunt produse care poartă marcajul fabricat în România, Comisia Europeană ar putea să nu vadă cu ochi buni noile inscripții de pe produsele lactate considerându-le discriminatorii și împotriva liberei circulații a produselor pe teritoriul UE, relatează Digi24.

importatÎn forma adoptată de Camera Deputaţilor, producerea, expunerea spre vânzarea şi/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obţinut din înlocuitori de lapte se sancţionează cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, fără ca producătorilor sau comercianţilor să le fie şi retrasă timp de 6 luni autorizaţia de funcţionare, aşa cum prevede acum legea.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, potrivit sursei citate.