Premiera: Parlamentul respinge solicitarea Antifraudei de la Agricultura ca 26 de firme sa returneze subventii de 20 milioane lei

0
264
Novozymes

Deputatii au respins, prin lege, solicitarea Directiei Antifrauda a Ministerului Agriculturii ca 26 de firme din sectorul piscicol sa returneze subventii de circa 20 milioane de lei. Directia ministerului a considerat ca firmele au primit necuvenit subventiile, dar parlamentarii au sustinut ca vina apartine unor functionari, paguba urmand sa fie acoperita din buget.

Proiectul de lege, prezentat in premiera de Profit.ro, fusese respins si de Senat in primavara acestui an.

Firmele in cauza lucreaza in perimetrul siturilor Natura 2000 si au primit, in perioada 20102011, compensatii financiare pentru pierderile suferite de pe urma pasarilor ihtiofage.

Natura 2000 este o retea europeana de zone naturale protejate, creata in 1992 din necesitatea de a proteja natura si a mentine pe termen lung resursele naturale necesare dezvoltarii socio-economice. Romania si-a asumat 381 de situri Natura 2000, care ocupa in total 17,89% din suprafata tarii.

In aprilie 2010, cele 26 de firme au aplicat la prima sesiune de proiecte pentru compensarea pagubelor produse de pasari in cadrul Programului Operational pentru Pescuit, iar cererile de finantare au fost aprobate de catre Autoritatea de Management a Programului Operational pentru Pescuit (AMPOP), firmele primind banii pe o perioada de doi ani.

subventii2Dupa cativa ani de la plata subventilor, in septembrie 2014, firmelor respective li s-a solicitat insa returnarea banilor, in urma unui control al Directiei Antifrauda a Ministrerului Agriculturii, desi, potrivit parlamentarilor, autoritatile efectuasera in fiecare an misiuni de monitorizare si control, prin care au certificat ca pierderile firmelor ajungeau pâna la 50% din activitatea lor economica.

In motivatia proiectului de lege initiat, parlamentarii afirma ca primele pentru pierderile de productie au fost calculate gresit ca urmare a faptului ca legislatia europeana nu a fost preluata integral in ghidul de solicitare a subventiei.

“Operatorii economici din domeniu afla ca, din cauza unei greseli proprii de interpretare sau aplicare a regulamentelor europene, functionarii AMPOP au indus in eroare beneficiarii proiectelor Natura 2000, iar, dupa utilizarea compensatiilor in activitatea curenta, acestea sunt considerate datorate”, arata autorii proiectului de lege.

Acestia au propus, prin urmare, ca notificarile de returnare a banilor sa fie anulate, iar sumele respective, in cuantum total de 19,56 milioane lei, sa fie suportate de la bugetul de stat.

“Raportat la argumentele prezentate, este clar ca o eroare sistemica produsa de functionarii AMPOP nu trebuie si nu este admisibil sa fie suportata de catre beneficiarii proiectului, care au fost de buna-credinta, nu au comis nicio ilegalitate si nu au produs niciun prejudiciu, ci doar au respectat integral toate prevederile legale in vigoare, dispozitiile si deciziile AMPOP, cuantumul compensatiilor acordate nefiind stabilit de catre beneficiari, ci exclusiv de catre functionarii AMPOP”, arata parlamentarii.

La dezbaterea din Camera Deputatilor, sustinatorii legii au aratat ca proiectul de lege va crea un precedent si pentru alte proiecte, finantate din fonduri europene, pentru care diferiti benefriciari sunt somati sa restituie din fonduri pe motive procedurale de care nu se fac vinovati, responsabile fiind autoritatile publice.