Premise pentru exporturile romanesti de animale in Orientul Mijlociu

0
647

Presedintele ANSVSA, dr.Andrei Butaru si dr. Ioana Neghirla, reprezentantii ANSVSA in delegatia condusa de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au participat la Conferinta Regionala pentru Orientul Mjlociu a OIE (Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor), organizata la Amman, in Regatul Hasemit al Iordaniei, in perioada 3 – 5 aprilie.

Tema conferintei, aceea de aplicare a standardelor OIE privind zonarea si compartimentalizarea, a fost in consens cu proiectul Regatului Hasemit al Iordaniei de infiintare a primului centru de carantina pentru animale vii, in baza conceptului de zona libera de boli ale animalelor, cu respectarea conditiilor de bunastare a animalelor si a protectiei mediului.

Din acest centru, urmeaza ca tarile regionale sa importe animale, in conditiile utilizarii unor certificari sanitare veterinare unice si cu respectarea standardelor OIE.

Acest eveniment a fost un bun prilej pentru oficialii romani de a purta discutii, atat cu reprezentantii tarii organizatoare, cat si cu reprezentanti ai unor state din Orientul Mijlociu, mari importatoare de animale vii (Egipt, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuwait, Oman, Arabia Saudita).

Discutiile bilaterale initiate in acest cadru vor continua, pentru agrearea conditiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor, fie pentru deschiderea exporturilor din Romania in aceste state, fie pentru extinderea si diversificarea acestora.

Principalul subiect a fost cel al realizarii exportului de ovine si bovine din Romania, chiar in cazul aparitiei unor focare de Blue Tongue, cu animale provenite din zone unde boala nu evolueaza (zone libere de boala).

In acest sens, delegatia romana a avut intalniri cu Excelenta Sa, Dr. Akef Al Zoubi, Ministrul Agriculturii Regatului Hasemit al Iordaniei, cu reprezentanti ai servicilor veterinare iordaniene, dar si cu oameni de afaceri din statele din zona, interesate de importul de animale vii si produse ale acestora.

La unele dintre aceste intalniri au fost prezenti si reprezentanti ai unor asociatii ale crescatorilor si exportatorilor de ovine din tara noastra.

Conferinta OIE s-a desfasurat sub patronajul Primului Ministru al Regatul Hasemit al Iordaniei, Excelenta Sa Abdullah Ensour si a fost organizata de Ministerul Agriculturii din Iordania, in coordonare cu Fondul Regatului Hasemit al Iordaniei pentru Dezvoltarea regiunii Badia.