Procesatorii de alimente beneficiaza de noi extracte de conservanti naturali

0
902

Producatorul Phytonext si compania de inovare in domeniul alimentar TOP BV au finalizat un studiu pentru dezvolta un procedeu de extragere la scara industriala a unor conservanti alimentari din resurse naturale.

Acest lucru ar permite inlocuirea conservantilor conventionali, cum ar fi acidul benzoic si acidul sorbic, oferind noi oportunitati pentru procesatorii de alimente.

Phytonext si TOP BV au finalizat recent un studiu de fezabilitate cu privire la conservantii naturali care ar putea inhiba dezvoltarea microorganismelor ce altereaza produsele alimentare. Un efect secundar pozitiv este acela ca – in contrast cu conservantii conventionali – extractele naturale sunt de asemenea active intr-un mediu non-acid (de exemplu aluat, supe, sosuri si carne prelucrata). Studiul a fost finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala.

TOP BV are foarte multa experienta in metodele de conservare si considera ca exista doua tendinte majore care conduc la dezvoltarea segmentului conservantilor. Tendinta dezirabilitatii unor “etichete” cat mai ”ecologice”, va face din ce in ce mai putin de dorit prezenta conservantilor sintetici in produse. In plus, conservantii existenti sunt eficienti numai in produsele acidulate.

Conservarea cu extracte naturale este deja descrisa in toata literatura stiintifica, dar inainte de prezentul studiu nu se facuse niciun pas spre utilizarea lor pe scara industriala.
Metoda pe care Phytonext a dezvoltat-o este una inovatore, deoarece nu foloseste substante chimice (si de multe ori toxice) ori solventi pentru a extrage conservantii naturali. Phytonext foloseste un proces de extractie usoara si curata.

In perioada urmatoare Phytonext si TOP BV doresc sa testeze respectiva aplicatie pe scara larga si astfel, sa o valideze. Producatorii sunt chemati sa ofere produse cat mai interesante in acest scop. Metodologia este de asteptat sa fie disponibila pe piata, in cel mult doi ani.