Produsele lactate funcționale pentru copii sunt absente în inovarea probiotică

0
44

Produsele probiotice inovatoare continuă să câștige teren în întreaga Europă, dar de data aceasta marii producători precum Sanofi, DuPont, Nestlé și Danone au ca țintă copiii și sănătatea copiilor, relatează Dairy Reporter.

Principalii jucătorii de pe piața europeană a probioticelor, de 20 de miliarde de euro, și-au propus să valorifice interesul sporit venit din partea părinților care, fiind ei înșiși utilizatori de produse probiotice, își doresc suplimentarea cu prebiotice a gumelor de mestecat, băuturilor și formulelor pentru sugari, pentru copiii lor. Dar absența produselor lactate probiotice pentru copii pare să inhibe această tendință, potrivit lui Dorte Eskesen, manager de marketing la nivel mondial pentru culturi alimentare și enzime la Chr Hansen.

„Inovația pentru produsele lactate destinate copiilor s-a aflat la un nivel scăzut și constant în ultimii cinci ani, la nivel global. Aproape că nu există atunci când vine vorba de produse lactate funcționale cu probiotice, în special produse pentru copiii cu vârste cuprinse între 5-12 ani. Cheltuielile pentru copii continuă să crească pe fiecare copil, pe măsură ce crește numărul familiilor cu mai puțini membri, iar veniturile disponibile pe familie cresc”, a explicat Dorte Eskesen. „În condițiile în care s-a pus accentul pe reducerea zahărului din alimente, există un decalaj clar în segmentul de produse lactate funcționale pentru copii.”

Produse prietenoase pentru copii

Experții indică Actimel (conținând tulpina probiotică Lactobacillus casei DN-114001) și Activia (conținând Bifidus Acti-Regularis), ca produse sigure pentru consumarea lor de către copii. Adăugând la acestea produsul lacto-probiotic al Yakult (care conține bacteria Lactobacillus casei Shirota) putem spune că gama de produse  destinată în mod direct unei audiențe mai tinere este destul de slab reprezentată.

Însă Eskesen indică și conceptul propriu al CHR Hansen, ProKids, care nu doar folosește probioticul Lactobacillus rhamnosus (LGG), care este susținut științific de suficiente dovezi, ci și acoperă cerințele pentru produsele pentru copii, așa cum își doresc părinții.

„Cu conceptul nostru ne adresăm cerințelor părintelui, care își dorește crearea unui produs funcțional cu un nivel scăzut de zahăr adăugat și total, precum și dorințelor copilului. Este un produs foarte ușor și cremos. Fără aceste din urmă carateristici nu ar avea succes. Continuăm să fim conștienți de modul în care putem dezvolta culturi ușoare care să permită producătorilor să reducă nivelul de grăsime și zahăr în iaurturi.”

Alegațiile privitoare la incapacitatea iaurtului de a fi o sursă consistentă sau sigură de probiotice nu sunt susținute și de studiile științifice. De asemenea, s-a sugerat că alimentele cu probiotice ar trebui să conțină de la 10 la puterea a 6-a până la 10 la puterea 8-a celule / g (fără a include cultura de pornire) și să rămână la acest nivel pe toată durata de valabilitate a produsului pentru a avea un efect benefic.

„Toate studiile noastre interne, precum și studiile clinice, arată că, chiar după 42 de zile de depozitare în frigider, produsul conține în mod constant mai mult de 1 miliard de celule LGG vii pentru o porție de 100 ml, cantitate care este suficientă pentru efecte clinice.”

Starea copiilor

Foarte asemnător cu formula pentru sugari, laptele pentru copii infuzat cu probiotic se adresează  unui segment de populație aflată în plin proces de maturizare. Un microbiom intestinal bun în acest stadiu al vieții ar putea explica lipsa dovezilor stiințifice care să sprijine sau să contrazică existența beneficiilor probioticelor pentru copii. Deși Eskesen a recunoscut acest lucru ca pe o posibilă explicație în prea puțina dezvoltarea de noi produse probiotice pentru copii, ea crede, de asemenea, că această frică să fie exagerată. “Pe măsură ce tot mai multe dovezi se bazează pe importanța menținerii unei flori bacteriene sănătoase (microbiomul), considerăm că marketingul nu trebuie neapărat să fie foarte specific cu privire la mențiunile de sănătate, ca atare.

Noi credem că un consumator puternic orientat către părinți pentru cele mai bune probiotice documentate din lume este în curs de elaborare și că marketingul trebuie să răspundă acestei trageri făcând produse cum ar fi acestea sunt disponibile. Ea a adăugat că există o mulțime de date bune deja publicate, însă, deoarece furnizorii ar fi putut să nu fi fost suficient de buni pentru a comunica acest lucru industriei și consumatorilor.

„Ne extindem eforturile de comunicare pentru industrie și consumatori și, de asemenea, avem o strategie clară de branding astfel încât cunoștințele despre probiotice să avanseze și mai mult, în viitor”.