Marii procesatori de carne pot „captura” creșterea segmentului proteinelor alternative

0
5

Procesatorii de carne ar putea să blocheze creșterea înregistrată pe plan internațional de segmentul proteinelor alternative, prin achiziționarea de companii și producători din acest domeniu, a afirmat grupul financiar internațional Rabobank, potrivit Global Meat News.

Când Tyson Foods a cumpărat un pachet de acțiuni în Beyond Meat acum un an, am avut primul semnal că piața proteinelor alternative sa- mutat din segmentul de nișă, în cel de masă. Chiar dacă Tyson Foods a cumpărat doar o cotă de 5% dintr-un start-up, evenimentul a marcat prezența împreună a două companii care concurează pentru farfuria consumatorului, companii care, în mod obișnuit sunt văzute de mulți ca adversari ireconciliabili.

Pentru segmentul proteinelor alternative – fie că vorbim de înlocuitori pentru carne, de proteine obținute din prelucrarea insectelor sau de carne obținută în laborator – Rabobank prognozează o creștere semnificativă a pieței pentru următorii cinci ani.

„Cauzele puternice și persistente care susțin actuala creșterea a segmentului proteinelor alternative vor continua să se manifeste și în următorii cinci ani”, a declarat Justin Sherrard, strateg general pentru sectorul proteinelor animale la Rabobank. „Aceasta înseamnă că proteinele alternative au potențialului de a capta o parte semnificativă a creșterii cererii de proteine animale în UE și de a capta, de asemenea, o cotă de piață mai mare în SUA și Canada.”

Creșterea ar trebui să acționeze ca un „apel de trezire” în sectorul proteinelor animale, care, pe termen lung ar putea să piardă cote semnificative de piață în lupta cu proteinele alternative, a avertizat banca olandeză. Dacă firmele din industria cărnii nu profită de oportunitățile existente pe piața proteinelor alternative, aceste oportunități, ce ar putea fi speculate de alte companii alimentare și agro-business, se vor transforma mai târziu în amenințări. Cota curentă de piață pentru proteinele alternative este, așa cum era de așteptat, considerabil mai mică decât cea deținută de sectorul proteinelor animale. Dar ritmul de de creștere a produselor de proteine alternative este semnificativă. Acestea ar putea reprezenta o treime din cererea totală de proteine, în UE, în următorii cinci ani, potrivit Rabobank.