Proteste inedite in parcarile supermarketurilor si hipermarketurilor

0
718

Relatia tot mai dezechilibrata dintre producatori si retaileri, dar si nerespectarea consumatorului roman, sunt cele mai importante motive pentru care sindicatele din industria alimentara ameninta cu proteste de amploare in parcarile supermarketurilor si ale hipermarketurilor.

Hipermarketurile si supermarketurile din Romania nu respecta nici producatorul roman, nici consumatorul roman si nici angajatul roman, subliniaza presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu. Daca situatia nu se va schimba, reprezentantii sindicatelor din industria alimentara vor organiza un protest inedit: in parcarile centrelor comerciale.

Categoric nu respecta retele comerciale producatorii si consumatorii romani. Am observat in primul rand de la reducerea TVA-ului. Au avut o perioada de vreo luna-doua in care au incercat sa respecte, dupa care majoritatea preturilor au revenit la normal. Impunerea acelor taxe la raft peste pretul de vanzare al producatorului inseamna un pret la raft cu cel putin 30% mai mult, iar impozitul pe care retailerii il platesc la stat vizavi de profit este foarte mic, si asta pentru ca banii lor, de fapt, se duc in alta parte, ci nu in adaosul comercial la care ar trebui sa plateasca impozit conform castigului”, a subliniat Dragos Frumosu.

Dorintele sindicalistilor romani din industria alimentara sunt multiple in relatia tot mai dezechilibrata dintre retaileri si producatorii romani.

“Vrem sa avem adaosuri comerciale la produsele noastre la fel ca la produsele importate, nu sa se faca diferentiat. Astazi, produsele romanesti au procente mai multe la raft decat produsele importate si, desigur, vrem o lege despre care se discuta (nr. Legea 321) care nu sa vina in avantajul producatorului roman, ci sa-l sprijine” a adaugat presedintele Sindalimenta.

Daca va fi nevoie, vom iesi impreuna cu populatia in parcarile lanturilor mari de magazine si vom protesta fata de aceste nereguli, a avertizat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara:

Ca in cazul TVA. Mergem bara la bara si ne aparam locurile de munca. O bine reglementare din punct de vedere legislativ a acestor situatii poate sa conduca la scadere de preturi si in continuare la vanzari mai mari, ceea ce inseamna bani mai multi pentru producatorii din industria alimentara si, probabil, salarii mai bune pentru cei care lucreaza. Daca este nevoie si nu lucrurile nu sunt respectate, vom iesi sa protestam in parcarile supermarketurilor alaturi de intreaga populatie. Bineinteles, in forma legala, permisa de lege.

Nerespectarea producatorului roman si a produselor autohtone de catre retaileri a fost subliniata si de presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Radu Timis: “Globalizarea bate din ce in ce mai mult la usile fiecarui producator. Uitati-va ce se intampla acum si cu supermarketurile. Din dorinta lor de a ajunge numarul 1 pe piata si de a avea din ce in ce mai multa putere de negociere, pun din ce in ce mai multa presiune asupra producatorului, procesatorului si, in final, a consumatorului”.

In momentul de fata, majoritatea salariatilor romani din industria alimentara au un salariu de 1100-1200 de lei. Un lucru anormal, considera presedintele Sindalimenta, Dragos Frumosu, mai ales in conditiile in care vorbim despre o tara membra UE, cu o industrie alimentara foarte retehnologizata, care poate da produse de o calitate foarte ridicata.