Robotizarea – o solutie la cresterea salariului minim

0
67

In cele 5 zile de desfasurare a expozitiei internationale Indagra Food, care a avut loc intre 31.10.2018 si 04.11.2018, la Romexpo, Bucuresti, Imark Sistem a oferit demonstratii live si un adevarat spectacol tehnologic cu cele mai noi solutii de ambalare, marcare, dozare, umplere, cantarire, etichetare, paletizare pentru industria alimentara si a bauturilor. De asemenea, firma a prezentat si o serie de solutii pentru ambalarea lactatelor, a legumelor sau fructelor, pentru patiserie, cofetarie, panificatie, industria carnii.

Suntem prezenti aici sa ne intalnim cu clientii nostri pentru a le prezenta, in cadrul standului, cele mai noi solutii in functiune.

Imark Sistem ofera o gama larga de echipamente pentru industria alimentara si a bauturilor  precum: echipamente de ambalare si etichetare, de dozare si umplere, camere de vidare (pentru carne, fructe si legume), echipamente pentru inspectie video, sisteme de cantarire, echipamente pentru inspectia de contaminanti metalici, nemetalici, magnetici si nonmagnetici si sisteme de paletizare. De asemenea, compania este specializata in procese de automatizare.

Dar unul dintre punctele de atractie ale standului s-a dovedit a fi ”cobotul”, adica robotul colaborativ ce poate fi programat sa lucreze impreuna cu operatorii umani. Acesta nu trebuie sa fie inchis intr-un spatiu protectiv, pentru a respecta diferitele norme de protectie a muncii, ci ii pot fi spre exemplu setati, in mod virtual, pereti.

De asemenea, un astfel de cobot este in asa fel programat, incat atunci cand intra in contact, in mod accidental, cu un operator uman sa se opreasca automat la cel mai usor impact. Avantajul principal al unui astfel de cobot este acela ca poate fi programat extrem de usor.

Orice inginer care stie sa construiasca structuri logice poate face acest lucru. Programarea robotului se poate face prin invatare directa: ii iau bratul si ii conduc miscarile, miscari care apoi i le validez.

Totodata exista la nivel mondial o comunitate de dezvoltatori de aplicatii pentru astfel de roboti, astfel, incat, atunci cand eu am nevoie de o anumita aplicatie o caut pe aceste forumuri si ulterior o implementez. In acest fel, timpul de invatare si trecere la noi operatiuni ori tehnologii se reduce simtitor, fapt care se reflecta in costurile generale de productie. In general, un astfel de cobot se amortizeaza intr-o perioada de timp cuprinsa intre patru luni si 2 ani (in functie de complexitatea procesului de productie).

”Exista un interes foarte mare al pietei romanesti pentru automatizare si robotizare. Tot timpul insa, trebuie sa ne gandim la ce anume vrem sa automatizam si la ce anume dorim sa obtinem prin automatizare. Putem , spre exemplu sa optam pentru automatizarea unor procese unde gasim din ce in ce mai greu forta de munca sau unde costurile cu aceasta au crescut simtitor, ” ne explica reprezentantii Imark Sistem.

Peste 550 de companii din 25 de tari, dintre care mai mult de 380 din Romania, au participat la editia din acest an a Targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei – INDAGRA 2018, cea mai importanta manifestare cu profil agricol si alimentar, organizata anual in Romania.

Evenimentul a fost organizat de Romexpo, impreuna cu Camerele de Comert si Industrie din Romania (CCIR) sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si s-a bucurat de peste 65.000 de vizitatori, pe o suprafata de  64.000 metri patrati.